Кюстендилци хрупат петрички череши по 6 лв. килото

6 лева за килограм е цената на първите череши на пазара в Кюстендил. Според търговците черешите са българско производство и са доставени от овощните градини в Петрич. 6 лева е цената и на килограм ягоди. Сезонните плодове са от градини в Кюстендил и Югозападна България. Очакванията на овощарите са, че първите череши в района на Кюстендил ще узреят за 24 май.

Същевременно комисия от Областната дирекция по земеделие започна обход на черешовите масиви след измръзванията миналата седмица. Те трябва да подадат и съответните заявления. Обезщетенията ще бъдат определени от новото правителство и Управителния съвет на Фонд „Земеделие”. Точната сума все още не е уточнена. Със сигурност ще се плаща на производители, чиито площи са компрометирани на 100%.

„Цената в магазина на българската череша и за София специално отива някъде в порядъка от 2,50 до 5 лева. Там се колебаят нещата в зависимост по кое време какъв сорт е излязъл, от кой район на България е докаран. Горе-долу около 5 лева”, обяснява земеделският производител от Кюстендил Ивайло Борисов.