Кюстендил на нокти: Общината вдига драстично таксата за битови отпадъци

Снимка - БНР

За селата скача от 1,4 до умопомрачителните 9,5 промила

Паунов призна тежкото дередже на общината: 7 млн. дефицит, служители мръзнат на студено, старци стоят на тъмно

 

Общината в Кюстендил вдига таксата за битови отпадъци. За рамките на града тя ще се увеличи от 1,4 на 3,5 промила, а в селата – от 1,4 на 9,5 промила. Таксата за бизнеса няма да се коригира. Това съобщи на пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов. Предложението на администрацията ще бъде внесено днес в ОбС, който предстои да се произнесе по предложението.

“От икономическа гледна точка решението е аргументирано, но от човешка е трудно решение, но не можем да си позволим да затъваме”, коментира Паунов.
Той посочи, че причина за увеличението е тежкото положение на общинската администрация и тежкото й финансово състояние. Kъм този момент при 1,4 млн. лв. събрани от такса битови отпадъци похарчените средства за сметосъбиране и сметоизвозвозване са над 3 млн. лв. Очакваните постъпления за следващата година след увеличението ще бъдат около 2,5 млн. лв.

По отношение на голямата разлика в корекциите на таксата за битови отпадъци в града и селата, Паунов коментира, че към момента разликата в постъпленията от събираемостта на таксата в града и селата е осем пъти в полза на града. При събрани 1, 270 хил. лв. общо, 1, 050 хил. лв. са постъпили от града. Разходите, които се правят в селата също са много по-високи, каза още Паунов. Паунов заяви, че за да пести от отопление, общината в Кюстендил е събрала в голямата зала, където заседава ОбС и е с южно изложение, няколко отдела от северната част на сградата, където разходите са по-високи. “Вместо да ходят с балтони, сега поне ще бъдат с елеци”, коментира Паунов. По отношение на спирането на осветлението за селата в общината през нощните часове, Паунов каза, че мярката ще спести около половин милион лева. Той даде за пример с. Вратца, където през 2014 г. сметката за улично осветление е била 1198 лв., а сега е около 8 хиляди лева. “На 24 декември ще свети навсякъде, след 7 януари отново ще ограничим уличното осветление. Търсим възможност за фотоволтаици и подмяна на осветителни тела”, каза още Паунов.
По данни на Паунов дефицитът в общинската хазна в момента е близо 7 милиона лв. “Ще покрием облигационния заем с приватизацията на парк-хотела, изчаква се решение на ОбС. Ще остане да се работи по заема във връзка с такса битови отпадъци”, каза още Паунов.

Паунов добави, че предстои купуване на нова техника и изцяло обновяване на съдовете за смет, почистване на многобройните незаконни сметища и започване на работа по изграждането на нова претоварна инсталация. Тези дейности досега са били компенсирани с други приходи, но това, заради ръста на цените на горивата, вече било невъзможно.

Новината буквално взриви фейсбук пространството в Кюстендил. Жители на града под Хисарлъка ежедневно изразяват недоволството си от услугите по сметосъбиране и сметоизвозване. Социалните групи са залети с постове, в които са снимани препълнени стари контейнери и сметища, в които са се превърнали междублокови пространства. Те изразяват съмнение, че въпреки вдигането на таксите, качеството на услугата няма да се промени. Припомняме, че незаконното сметище в Радловци пък се превърна в тема от национално характер, след като жителите на селото се вдигнаха на бунт и блокираха пътя към Граничен пункт Гюешево. Причината бе постоянното самозапалване и обгазяване на въздухът в населеното място. Въпреки многократно подадените жалби и сигнали до община Кюстендил, воплите им останаха нечути от местната управа.
Несъгласие с предложените нови по-високи данъци, такси и цени на услуги изразиха на пресконференция и общинските съветници от БСП в Кюстендил. Още в началото на месеца председателят на общинската структура на БСП Йордан Тодоров заяви, че липсва гласност по отношение на предлаганите от общинската администрация промени, както за действителния размер на увеличенията, така и мотивите за тях. Той изрази позицията на групата общински съветници и по отношение на намерението на общината да увеличи данък сгради и такси смет с близо 80 процента, припомняйки, че по данни от статистиката, общината в Кюстендил е на последно място в страната по доходи.