К. Нинова спусна централно и втория в листата на БСП-Перник

Георги Чернев

 Секретарят на комсомола в Червена могила Георги Чернев заема мястото от гражданската квота

Корнелия Нинова спусна централно и втория в листата на БСП-Перник. Бизнесменът Георги Чернев от село Кладница, който е и шеф на Софийската търговско-промишлена палата, е поредният избор на Нинова за Пернишкия многомандатен избирателен район. Това стана ясно, след като от „Позитано” 20 обявиха представителите на гражданската квота.

Това е поредният ход на лидера на БСП в ожесточения конфликт с местната партийна организация. Още с първите си думи като кандидат-депутат Чернев подчерта, че подкрепя безрезервно водача на листата Стоян Мирчев. Спуснатият като №1 от „Позитано” 20 столичен депутат стана причината за масови самоотводи на ръководството на БСП-Перник. Самият Мирчев е известен с острите си критики към червения кмет на Перник Станислав Владимиров, който пък е в открита война с Корнелия Нинова.

Новото попълнение в листата Георги Чернев също неведнъж е критикувал пернишкия градоначалник в социалните мрежи.

До този момент от БСП-Перник липсва какъвто и да е коментар относно поставения под номер 2 бизнесмен от Кладница. Припомняме, че на 16 февруари Областният съвет на партията състави проект за листа без 2-ро и 6-о място, отредени за гражданската квота и коалиционните партньори.

Тогава предложенията на местните социалисти бяха, както следва: Евдокия Асенова – народен представител в 44-тото Народно събрание от 14-и МИР-Перник да заеме трето място, под номер 4 да бъде Станислав Павлов – председател на Младежкото обединение в БСП-Перник. Петото място бе за доц. д-р Ташко Минков – преподавател в УННС, председател на ОбС на БСП-Трън, а седмото за Иван Димитров – областен управител на област Перник в периода 2005-2009 г. Василена Петрова – председател на Младежкото обединение в БСП-Брезник, зае осмата позиция.

В предложението до „Позитано” 20 социалистите изрично подчертаха, че след като им е отнето лидерството, е редно второто място да се избере от перничани. БСП лидерът К. Нинова обаче игнорира това искане, поставяйки на апетитната позиция перничанин, но критик на вътрешната опозиция в лицето на кмета Владимиров.

Въпреки че пълният вариант на листата не е представен официално, е сигурно, че третото място все пак ще бъде за действащия депутат Евдокия Асенова, подкрепяна от местната структура. Очаква се всеки момент окончателният вариант да бъде одобрен и оповестен.

Стоян Мирчев

В същото време кандидатът от гражданската квота Георги Чернев излезе с обръщение към бъдещите избиратели във фейсбук.

„Приех поканата да стана втори в листата на БСП в Перник като представител на гражданската квота. Твърдо подкрепям листата и водача г-н Стоян Мирчев. Познавам него и неговите родители. Работя с УНСС и за мен проф. Михаил Мирчев, баща му е уважаван експерт“, написа в профилната си страница Чернев.

„Роден съм в Перник. Живея в Кладница. Завършил съм Френска езикова гимназия. След това УНСС. Работил съм в „Тежко машиностроене”-Радомир, в т.ч. мнозина ме познават и като секретар на комсомола в Червена могила, както го наричаха комбината. Преди това работих в инженеринговата организация на завода. Бил съм директор Маркетинг. Отидох в завода по мое желание, а не по разпределение. Станах свидетел на уникално предприятие и мощности, гордост за икономиката. Не съм членувал в партия. Представителите на бизнеса също ме познават. Създадох Пернишката търговско-промишлена палата. След това станах зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата – отговарях за браншовите организации, за регионалните палати и др. Председател съм на Софийската търговско-промишлена палата. Имам добра експертиза в икономиката и маркетинга“, посочи още Георги Чернев.

Той съобщи, че през следващите седмици ще запознае перничани с неговите инициативи за развитие на гражданското общество.

„Като начало мога само да посоча, че в областта на икономиката в Програмата се предвижда създаването на Национална камара на бизнеса. Това е мое предложение, което аз съм защитавал през последните 20 години, и БСП го прие в своята програма. Възможно ли е една държава да има пет министър-председатели, пет президенти, пет министри на икономиката? Не! Защо тогава бизнесът у нас е разделен на 5? Принципът „разделяй и владей” е вреден за икономиката и за бизнеса. Бизнесът трябва да е опонент на управлението, да е критичен и да се чува неговият глас. България е имала закон за търговско-индустриалните камари до 1948 г. В момента е единствената страна без такъв закон и защитата на бизнеса е под всякаква критика“, подчерта в първото си обръщение като кандидат-депутат Г. Чернев.