Лавина затрупа мъж в в района на Седемте рилски езера, 40 човека със специално обучени кучета го търсят

lavina

Мъж е затрупан от лавина в района на Седемте рилски езера в Рила. Около 40 човека със специално обучени кучета участват в акцията по спасяване.

Сигналът е подаден в 11.50 ч. от брата на потърпевшия. Снежната маса се е свлякла около влека в района на Седемте рилски езера. По това време там са били двама братя, като единият е видял как се откъсва лавина и пада върху брат му.

Около 40 човека със специално обучени кучета участват в акцията по спасяване на затрупания мъж в района на Седемте рилски езера. Това каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Радко Марков за „Фокус“.

В 14.30 ч. е установено къде точно е затрупан, спасителите работят на място. Мъжът има пулс.

lavina-2

„В спасителната акция участват около 30-40 човека. В района имаше и планински спасители, и туристи, които помагат при спасяването. Изпратили сме и две кучета, които също ще се включат в издирването. Метеорологичните условия са много лоши, има мъгла, духа вятър, вали сняг“, обясни директорът на ПСС. По думите му шансовете затрупаният мъж да оцелее намаляват.

„Мобилните телефони в подобни случаи не ни помагат. Има специални лавинни уреди, които се използват от планинарите в такава ситуация, но той не е имал такъв“, отбеляза Радко Марков. Той добави, че няма значение колко добре е подготвен турист в такава ситуация. Според него лавинната опасност към момента е значителна, като посъветва хората да бъдат много внимателни при преходите в планината, а каращите ски да не напускат определените ски зони и да карат само по пистите.