Лалка Бенгюзова представи книгата си “Кръстосани съдби” в Сандански

По спомени от баща си и близките си авторката хвърля светлина към годините след 1944-та и борбата на будни българи от Пиринско

 

Журналистката Лалка Бенгюзова представи в Сандански поредната си книга “Кръстосани съдби”, която самата тя нарича книгата на моя живот. Художествената галерия в Дома на културата бе изпълнена със санданчани, ценители на книгите, изкуството и културата. Представянето направи художникът и писател Илияна Тошева от Сандански.

Уважиха събитието кметът Атанас Стоянов, интелектуалци от града и околните селища. Сред поканените беше и 96-годишният бай Стоил Шуплинков, както и учителят по история Борислав Джолев.

Богатият снимков материал и текстове от архива на Историческия музей в Благоевград дадоха представа на читателите за бурните години след 1944 г. до края на 1948 г., който период е най-малко проучен и изследван. Стотиците българи, загинали като безследно изчезнали, други самоубили се в разцвета на своята младост, трети – осъдени, но без съд и присъда, не дават покой на близките им поради незнанието за тяхната кончина. Така срещата с автора на книгата Лалка Бенгюзова продължи доста дълго при голям интерес и тишина. Стоил Шуплинков пък разказа свои спомени.

Историкът Борислав Джолев разказа за последните години от живота на своя баща – свещеник Иван Джолев, родом от село Голешево, но служил десет години в църквата “Св. пророк Илия” в село Влахи, община Кресна. Осъден на затвор като помагач от групата на Герасим Тодоров от село Влахи, заедно със Славейко Иванов (33 г.) от Гара Пирин, Георги Ковачев (23 г.) от Гара Пирин, Крум Монев (20 г.) от Горна Градешница, Иван Врънгов (50 г.) от Сенокос. Най-младият бунтовник и член на групата Лефтер Петров Николов Бенгюзова (17 г.) от Горна Градешница е бащата на Лалка Бенгюзова, починал през 2003 г. Именно в негова памет дъщерята написва книгата “Кръстосани съдби” и по повод 90 години от рождението му.

По спомени от баща си и близките си авторът хвърля светлина за този период след 1944 г. и борбата на будните българи от Пиринския край, опълчили се срещу влизането в ТКЗС и новите порядки и партийна дисциплина.

 

Роска НОЦКОВА