Левски победи Вихрен с 4:1 и се класира за 1/8 фаза за Сезам Купа на България

Ташко СУЛЬОТОВ

На градския стадион в Сандански над 3000 души, повечето от които фенове на Левски, дойдоха да наблюдават срещата от 1/16 финалите на турнира Сезам Купа на България между местния  Вихрен и столичния тим.

В 7-ма минута след отлично изпълнен ъглов удар от Йордан Минев в наказателното поле на Левски, Удоджи надскочи стоящия до него Георги Миланов и с глава изпрати топката неспасяемо в десния ъгъл на стража на сините Николай Михайлов за 1:0.

Левски обаче можеше бързо да изравни в 13-ата минута. Тогава „сините“ изпълниха бързо корнер и хванаха защитата на домакините неподготвена, като топката беше центрирана на далечната греда, където Роналдо бе оставен съвсем сам и с глава нанесе точен удар, но първо вратарят Боян Загорски докосна леко кълбото, а след това и капитанът Валери Георгиев изби точно пред голлинията.

В следващите минути гостите се задържаха по-често и изпълниха няколко поредни корнера, които обаче не доведоха до нещо по-опасно пред вратата на домакините.

Атмосферата на стадиона в Сандански

В 24-ата минута Левски възстанови равенството. Роналдо спечели въздушно единоборство пред наказателното поле на Вихрен, а след това Попов му върна топката  с едно докосване. Бразилецът влезе отдясно в пеналтерията и с чудесен нисък удар по диагонала намери долния десен ъгъл на Загорски за 1:1.

Две минути след попадението Миланов центрира отдясно в наказателното поле, където Уелтън стреля точно с глава, но право във вратаря.

Левски стигна бързо до пълния обрат и поведе в резултата в 31-ата минута. Георги Миланов центрира от поредния ъглов удар за „сините“ в наказателното поле, където на първа греда Флавио Карвальо изпусна Андриан Краев, който с глава заби топката във вратата на Загорски – 1:2.

В 36-ата минута столичани можеха да отбележат трети гол. Домакините не успяха да изчистят една центрирана топка в наказателното им поле и тя попадна в Адриан Краев, който шутира ниско с левия крак, но Загорски успя с една ръка да избие.

Три минути по-късно Левски удари греда. Роналдо влезе отляво в наказателното поле с топка в крака и върна за връхлитащия Асен Митков, който стреля силно по тревата с десния крак пред дъгата, но кълбото се отби от дясната греда на вратаря Загорски.

На полувремето наставникът на Вихрен направи двойна смяна. Капитанът Валери Георгиев отстъпи мястото си на Рафаил Пърликов, а Леонардо Силва бе заменен от Кристиян Христов.

Две минути след старта на втората част, Краев стреля ниско от дистанция, но се получи рикошет в Тамги Лоншел и топката стана удобна за вратаря.

В 53-ата минута Роналдо получи отдясно, влезе в наказателното поле и шутира силно към близкия ъгъл, но неточно.

„Сините“ удариха втора греда в 62-ата минута. Роналдо свали с глава пред наказателното поле за Ивелин Попов, който с едно докосване изведе Уелтън отляво в пеналтерията, който стреля в близкия ъгъл, топката се удари в Боян Загорски и се отби от дясната му греда и  вратаря улови кълбото.

Левски вкара трето попадение в две минути по-късно. Дарик Моктар имаше малшанс топката да се отбие от флага за изпълнение на корнер, след като искаше тя излезе в тъч. Кълбото обаче не пожела да стори това и се отби от флагчето, което залъга защитника, който преследваше Уелтън. Бразилецът взе топката, тръгна фронтално, излъга изпречилите му се защитници на Вихрен и с чудесет изстрел пред погледа на Дарик Моктар и със страхотен шут изпрати топката под гредата на   Боян Загорски за 1:3.

Левски получи право да изпълни дузпа в 71-ата минута. Тогава Патрик-Габриел Галчев опита да центрира отдясно в наказателното поле, а Руслан Иванов блокира топката с ръка и главният съдия Ивайло Ненков посочи бялата точка. С изпълнението се зае Георги Миланов, който бе точен, въпреки че вратарят Загорски усети ъгъла и докосна топката – 1:4 в 72-ата минута.

Пет минути след това именно Миланов центрира от корнер в наказателното поле, където Келиан ван дер Каап бе изпуснат от Удоджи и стреля с глава, но топката премина много близо до лявата греда на домакините.

Николай Михайлов трябваше да прави първото си спасяване в 83-ата минута. Тогава се стигна до разбъркване в наказателното поле на Левски, а след това Петко Петков стреля опасно, но капитанът на „сините“ следеше ситуацията и изби над гредата в корнер.

До края на срещата нови интересни ситуации липсваха и Левски се поздрави с победа, класирайки се за 1/8 финалната фаза за Сезам Купа на България срещу Лудогорец Разград.

Наставникът на Вихрен – Ивайло Василев, коментира загубата от Левски в турнира за Купата, заявявайки, че се е получил празник за града. Той допълни още, че в клуба имат уверения за бъдещи ремонтни дейности по терена.

„Цяла седмица говорех на момчетата, че трябва да се забавляват. Този двубой трябва да го превърнат в празник. Започнахме добре, имаше доста моменти, в които седяхме прилично. Имаше и такива ситуации, които бяха грешки, но плод на напрежение. Футболът обича смелите. Ако ви кажа, че не ми мина мисълта за изненада, ще излъжа. Положихме усилия за терена, имаме уверения, че теренът ще бъде подновен на по-късен етап. Засега е това“.

Треньорът на Левски – Станимир Стоилов, определи победата над Вихрен като абсолютно нормална, но изрази силно недоволство от терена в Сандански. Специалистът също изрази надежда, че попадението на Роналдо ще му донесе увереност.

„Стана един добър празник за град Сандански. Където е Левски – има празник. Всички наши фенове от южната част присъстваха. Изхабихме малко нерви. Притеснително е, че получихме гол от статично положение. Нормално бе да спечелим с оглед разликата в класите. За мен бе по-важно да видя характер и амбиция. Като завършване – отбелязахме красиви голове, дай боже да даде самочувствие. Нека не се помпаме – рутинна елиминация“.

„За контузии не съм се притеснявал. Притесняваше ме, че нямаше качество на футбол. Чарът на Купата е, но трябваше да се положат усилия, за да изглежда теренът по-добре“.

„Беше нормално да прекъснем негативната серия. Оставаше и да не победим отбор от трета дивизия. Едно е да не биеш с добра игра, друго е да не биеш отбор от трета лига. Отбеляза красив гол Роналдо, но с оглед пропуските предните мачове, този гол изглеждаше хубав“.

„Имаме пауза, трябва да намерим духа и амбицията. Гордият Левски, както казвам. Лудогорец има сериозни резултати и играе хубав футбол. Ясно е, че ще се представят добре. При нас амбицията чупи резултатите, обратно е някак. Отговорих дали съм щастлив на „Герена“.

 

Вихрен: Боян Загорски, Раиф Мурадов, Валери Георгиев, Тамги Лоншел,  Дарик Моктар, Чигозие Удоджи, Руслан Иванов, Леонардо Силва,  Йордан Минев, Флавио Карвальо, Александър Якимов (Рафаил Пърликов, Кристиян Христов)