“Левски” пречупи “Марек”! Дупничани отпаднаха от битката за Купата пред 4000 зрители у дома

  • Треньорът Васил Павлов: Не си повярвахме и допуснахме елементарни грешки при двата гола

  • Станимир Стоилов: Посрещнаха ни добре на “Бончук”

„Марек“ загуби от „Левски“ с 0:2 в двубой от 1/16-финалите за Купата на България. Двубоят беше най-посетеният на стадион „Бончук“ за последните четири години, като бе изгледан от около 4000 зрители. Близо 2500 от тях бяха фенове от Дупница и региона, които тайно се надяваха, че техните любимци ще успеят да надскочат себе си и ще сътворят чудо, отстранявайки елитния си съперник.
За съжаление обаче дупничани започнаха мача с прекалено голям респект, което позволи на гостите тотално да ги надиграят през първите двайсетина минути на мача. Още във втората минута Здравко Димитров от „сините“ опита късмета си, но ударът му излезе в аут. Само десет минути по-късно „Левски“ вече водеше в резултата. Тогава Радослав Цонев центрира към Димитър Костадинов, който с глава не остави никакви шансове на дупнишкия вратар Пламен Младенов за 0:1. Това бе и дебютното попадение на новото попълнение на столичани.

Васил Павлов

Минутата бе 14-а, когато гостите бяха много близо до втори гол, но изстрелът на Андриан Краев срещна напречната греда, а играчът бе извършил и нарушение.
В 20-ата минута Радослав Цонев стреля директно от фаул, като в тази ситуация само късметът спаси дупничани, тъй като топката отново се удари в горната греда.
Димитър Костадинов увенча добрата си игра с второ попадение в 32-рата минута. Тогава той проби на скорост и с премерен удар прати топката в долния ляв ъгъл на Младенов.

Станимир Стоилов

Броени минути преди почивката централният нападател на „Левски“ Билал Бари направи непростим пропуск. Дупнишкият вратар Пламен Младенов излезе да пресрещне играча на „сините“, но бе преодолян от него. За щастие на „Марек“ обаче мароканецът си поведе дълго топката и не успя да реализира на празна врата.
Тимът от Дупница започна второто полувреме много по-добре от първото. Уплахата от съперника вече беше изчезнала и марекчани бяха по-дейният отбор през първите десетина минути след подновяването на играта. Те дори бяха близо до гол, когато след центриране от фаул на Близнаков Арсов стреля опасно с глава, но вратарят на „Левски“ Андреев успя да избие. Броени секунди след това домакините имаха съвсем основателни претенции за дузпа след игра с ръка на столичен футболист в наказателното поле, но главният съдия Георги Гинчев остана безмълвен.
В 78-ата минута появилият се като резерва Даниел Васев проби по левия фланг и пусна хубав пас, успоредно на голлинията, в малкото наказателно поле нямаше нито един негов съотборник, който да се възползва и да засече топката.
Последният интересен момент в мача беше малко по-късно, когато Димитър Костадинов от гостите можеше да запише хеттрик, но стреля отблизо право в ръцете на Младенов.
Така участието на „Марек“ в тазгодишното издание в турнира за Купата на България приключи, а „Левски“ се класира за 1/8-финалите.
„Мачът беше с голям заряд и нямаше нужда да мотивираме футболистите. Всички момчета чакаха този мач още откакто отстранихме „Черноломец“ (Попово) в предишния кръг. Трябваше наистина да стане празник за Дупница и донякъде се получи. „Левски“ е едно голямо име в българския футбол, а „Марек“ също е с голяма история и традиции. Аз разделям мача на две – първото и второто полувреме. Започнахме с прибързани действия. Топката веднага се изхвърляше напред, вместо да я задържим. Така се получиха някакви грешки. То без тях не може, но нашите бяха доста елементарни и така паднаха головете за съперника. След това продължихме малко вяло и не си повярвахме. През втората част вложихме малко повече енергия и острота и се получи. Трябваше да имаме още повече увереност, както трябва и малко късмет. Създадохме няколко положения, но не ги вкарахме, това е футболът“, бе мнението на треньора на „Марек“ Васил Павлов след мача.
Той поясни и какви са поуките, които на стадион „Бончук“ могат да извлекат от тази среща:

„Един такъв мач може да ни бъде само от полза. Нашият отбор няколко години беше във „В“ група и не сме играли пред такава публика. Идваме не от стадиони, защото просто играехме по едни терени като Доброславци и Кресна. Сега се създаде една обстановка, която ни липсваше. Но все пак на този митичен стадион, където глави са прекланяли „Абърдийн“ с Алекс Фъргюсън и „Байерн“ (Мюнхен) с 11 национали. Дано вървим по правилния път и да стигнем там, където ни е мястото. Вижда се, че има потенциал в нашия отбор. Още малко ни трябва, но дано с тренировъчния процес се развием още и да върнем традициите на футбола в Дупница“.
Старши треньорът на „Левски“ Станимир Стоилов бе доволен след първата постигната победа след завръщането му на „Герена“.
„Задачата ни бе да преминем в следващия кръг и я изпълнихме. Като представяне и игра имахме и добри, и не толкова добри момент. Смятам, че отборът ни трябва да играе много по-добре и по-уверено. Пропуснахме изключително много голови възможности, които в други случаи могат да окажат доста по-сериозно влияние на резултата. Играхме с футболисти, които са по-свежи и някои играчи, които нямат проблеми. Видяхте, че след един по-динамичен мач, който изиграхме в събота, веднага трима наши състезатели отпаднаха заради контузии. Затова решихме да запазим някои от футболистите ни, за да не се получат нови травми. Всеки играч на „Левски“ получава шанс. Ако не можеш да играеш на ниво срещу отбор от втора дивизия, значи сериозно трябва да се замислим за нашата работа и как да развиваме този играч по-добре. Димитър Костадинов свърши неговата работа и това, за което сме го привлекли в „Левски“. Ние знаем за неговите качества и възможности. Просто той е изостанал изключително много заради операцията, която беше претърпял. После пък не е водил нормална подготовка. В момента, в който той набере максимална кондиция, очакваме от него добро развитие. Може проблемът с пропуските при Билал Бари да е психологически. Той наистина се стара много, труди се доста, но също беше избрал неподходящи обувки. Надявам се да намерим решението и той да започне да отбелязва голове. Сега ни предстоят два мача срещу лидерите в първенството през последните години. Те са по-напред от нас, а са и регулярни участници в европейските турнири. Ние трябва да им предложим добра организация и дисциплина на терена, както и левскарски дух“, коментира след мача наставникът на „Левски“ Станимир Стоилов.
Той благодари и на ръководството на дупнишкия клуб за доброто посрещане:
„Домакините се бяха постарали всичко да бъде наред и имахме едно добро посрещане на стадион „Бончук“. Това е един легендарен стадион. За съжаление сигурно нищо не се е променило, откакто аз съм играл тук преди 13-14 години. Посрещането беше добро, публиката също беше добра. Теренът бе хлъзгав, но той беше такъв за някои от играчите, които в аматьорски стил бяха излезли с неподходящи обувки. Това е абсолютно несериозно отношение. Предполагам, че дори голяма част от футболистите в България нямат подходящи обувки за всяко време“.

Димитър ИКОНОМОВ