Легендата Красимир Балъков за „Вяра”: Без вяра не може да се постигне нищо

В ЦСКА 1948 бързаме бавно, за да стигнем далеч

 

Едва ли има българин, който да не познава Красимир Балъков – легендарен футболист, играл за „Етър“, „Спортинг“, „Щутгарт“, а в момента треньор на новака в Ефбет лига ЦСКА 1948. Отборът от няколко дни е на лагер в Банско, а треньорът на отбора бе така любезен да отговори на въпросите на в. „Вяра“

 

– Какво означава думата „вяра“ за Вас, г-н Балъков?

– Без вяра не може да се постигне нищо в спорта, ниво в живота! Аз като футболист и треньор винаги съм вярвал в това, което смятам, че може да се постигне, и се опитвам да предавам тази вяра на останалите около мен.

– А вярвате ли, че ще постигнете поставените Ви цели в ЦСКА 1948?

– Аз ако не вярвах, нямаше да подпиша договор с отбора! Това е проект, в който може да се каже, че девизът е „Бързаме бавно, за да стигнем далеч!“. Надявам се с моя опит да покажа и докажа, че са се обърнали към правилния човек.

 

– Можете ли да разкриете повече подробности около договора и целите на ЦСКА 1948?

– Договорът с мен е за три години. Целите са да играем поне първата година атрактивен футбол, който да се харесва не само на феновете ни, а и на почитателите на футбола.

– Идвате в отбора малко в движение; това няма ли да попречи на Вас и отбора? Едва ли ще сбъркам, ако предположа, че селекцията не е правена от Вас, а това може да се окаже препъникамък в преследването на целите, които сте си/са Ви поставили?

– За добро или лошо в България не може без такива моменти, особено в професионалния футбол! Не сме на нивото на футбола на Запад, за да искаме всичко да е наред; на мен това ми е напълно ясно! Но в края на краищата се съобразяваме и приспособяваме с възможностите, които имаме! Вярно, че не бях в началото ангажиран със селекцията, но тя е отворен процес; освен това вече четвърта-пета седмица съм с отбора и придобих представа за възможностите на момчетата. Смея да твърдя, че селекцията е направена с необходимата компетенция! Наложено е като правило да се преговаря с български футболисти, така че да видим какво може да се направи с „наши момчета“.

– Това не влиза ли малко в противоречие с репутацията, която имате – да работите с доказани имена и привличане на класни чужденци?

– Треньорската професия е много интересно нещо; човек трябва да бъде отворен за всичко и никога да не казва „аз съм такъв тип треньор“, защото във футбола има различни пътища за успех! Освен виждания на треньора има и клубна философия, на която ние трябва да обърнем внимание.

– Как гледате на чужденците в българския футбол или пък на българи, играещи в чужбина? Преди години бяхте съотборници в националния отбор с натурализирани чужденци като Златомир Загорчич, Зоран Янкович, Предраг Пажин…

– Ако не намерим каквото търсим тук, ще го потърсим навън! А и светът е отворен към, хайде да го наречем, новостите.

– Доволни ли сте от условията в Банско? В момента градът е пуст…

– За първи път идвам в Банско, условията са отлични.

– Банско има репутацията на зимен курорт, но амбицията да бъде целогодишен; как гледате Вие на подобен устрем?

– Вече 15 години съм треньор на различни отбори; обикновено по това време – юни, юли, август, отбори се подготвят в Австрия. Тази държава също е известна със зимните си курорти, но има огромни традиции и в летния туризъм, и в организирането на спортни прояви през лятото. Убеден съм, че град Банско ще се докаже като целогодишна дестинация за отдих и спорт!

– Какво предстои на ЦСКА 1948 до края на подготовката и началото на сезона?

– Засега играем с отбори от втора и трета дивизия, така да се изразя, по простата причина, че Ефбет лига не е приключила. Преди началото на новото първенство ще се опитаме да уредим поне една контролна среща с отбор, участник в баражите за ЕКТ. Опитахме се да организираме срещи с чужди отбори, но за съжаление не успяхме! Отбор от Кипър не успя да влезе в страната, колеги от Румъния се отказаха… Наясно сме, че без сериозен мач няма да сме наясно докъде сме стигнали преди началото на първенството!

– Какво очаквате от Мартин Камбуров? И по-важното, ще успеете ли да се сработите за малкото време, което ще имате?

– Мартин Камбуров е много качествен като човек и вярвам ще допринесе много за доброто представяне на ЦСКА 1948! Аз с опитните и качествени футболисти нямам никакъв проблем; те са над нещата, ако ми позволите това клише. Не вярвам да има проблем от липсата на голяма аклиматизация с отбора! Макар че ще е необходимо след шест месеца да се направи равносметка какво сме постигнали и какво трябва да коригираме! И да не забравяме, че името ЦСКА задължава, както и че мечти без вяра не се постигат!

– Какво е за Вас Пиринска Македония?

– Песни и футбол!

 

Георги АРГИРОВ