Леглата в областната болница в Благоевград са почти запълнени

Леглата в областната болница в Благоевград са почти запълнени. В същото време от болничното заведение отчитат тревожен ръст на възрастните пациенти с усложнения от COVID-19.

90 % от настанените в държавната болница пациенти са възрастни хора над 80-годишна възраст.

Д-р Александър Костов, зам.-директор на МБАЛ Благоевград съобщава пред NOVA: “Последните 2 месеца хоспитализираните пациентите с COVID-19 са 103-ма души. На стационарно лечение са 35 човека. Те са хоспитализирани основно в две отделения – във вътрешно и инфекциозно. И ако до ппреди 3 седмици през “Спешно приемно отделение” минаваха по 10-12 души с COVID, през последните  2 седмици минават около 35-40″.

По думите на д-р Костов на тези две отделения капацитетът е напълно зает. “Затова се обърнахме за съдействие чрез РЗИ, за да може ЦСМП да пренасочват пациенти към другите лечебни заведения, защото от събота, неделя, вчера дори имахме проблеми с настаняването на пациенти”.

Д-р Костов коментира, че останалата част от другите болници “се измъкват” и реално на полето на COVID пета поредна вълна остават само те. “Два пъти пишем писмо до РЗИ и молим за съдействие от страна на РЗИ и евентуално от МЗ. Нашето желание е да увеличим леглата, защото имаме над 20-22 легла, а по програма се ползват само 12. Така 8-10 легла седят свободни, а не можем да ги пуснем, защото не е обявена епидемия”.

Директорът на болницата разказа за кадровия дефицит и отправи молба към здравното министерство да увеличи допълнителното материално стимулиане.

“Хората са разтревожени, защото всичи те се срещат с тези пациенти. Желателно е тези средства, които се получаваха, да бъдат отпуснати пак”, посочи той./ NOVA