Лекар извади 24-килограмов сом от Кисимови дупки

  • Д-р Петър Беков лови риба от 5-годишен

 

Специалистът по вътрешни болести и известен лекар в Ихтиман д-р Петър Беков улови 24-килограмов сом след нощна битка на Кисимови дупки. Водоемът се намира до с. Белозем, Пловдивско, и д-р Беков е на линия там почти всеки уикенд.

Докторът улови грамадния сом на неголяма червеноперка, монтирана на 50 см от тапата. По думите му водоемът се зарибява с шаран и амур, но риби като сома, щуката и бялата риба явно имат естествено размножаване и влизат от напоителните канали. „Тъй като на водоема има места с много тръстики, сомът винаги потегля натам и ако влезе измежду корените, няма никакъв шанс да бъде изваден. Заради това ловя с дебели плетени влакна и почти не отпускам аванс, поради което битката не беше особено дълга – някъде около 20 минути, но беше много изморителна. Накрая трудно си поемах дъх, но за това е виновна и лошата ми физическа кондиция, и пълнотата”, с усмивка разказа д-р Беков.

Той сподели, че лови риба от много малък, някъде от 5-годишен. „Дядо ми ме водеше по реките и заедно с леля ми и калеко през топлите месеци всеки уикенд бяхме с палатката на някоя река. После поради здравословни проблеми започнах да ходя само на места с лесен достъп и станах заседнал язовирски риболовец, но пък точно на тези Кисимови дупки в последните години реализирах и най-големите си риби – 12 кг шаран, 16 кг, амур, 32 кг сом и над 35 (дотолкова беше капацитетът на кантарчето) толстолоб. По принцип там всички ловим, снимаме се и връщаме рибата, но по изключение този сом ще събере една голяма компания”, допълни лекарят.