Лековит извор до Вакарел е каптиран през 1930 г. след съновидение на пророчица

Най-красиво каптираният извор е скрит в букова горичка. Никога не можеш да го откриеш, ако някой не ти каже за него или те заведе до там. Историята му е неразривно свързана с параклиса „Света Троица“, намиращ се на около 4 км от ихтиманското село Вакарел. Малкият параклис се намира вдясно, почти веднага след отбивката за махалите Богдановци и Ръжана.

Следващата отбивка е за село Бузяковци. Вижда се веднага и изглежда почти нов. Това е така, защото последно през 1994-та жители на близката махала Мечковци го обновяват изцяло. Преди това е възстановяван през 1978 година. Параклисът е построен през 1930 година заради съновидение на местната пророчица и лечителка баба Дафина от махала Мечковци, тогава все още село. Вътре е пълно с икони, донесени от хората най-вероятно. В стената на параклиса е вграден стар кръст. Същата тази баба Дафина след съновидението си е дала указания и къде да се каптира лековитият извор-аязмо.

Изворчето е в буковата гора зад параклиса – вляво. Няма табела, тръгва се по пътеката, в по-ниската част има стълби и парапети. В гъстата гора през летните жеги е доста по-прохладно. Аязмото е в най-ниската част, там, където е дерето, което в този сезон е пресъхнало. Отгоре има плоча с кръгла форма – прилича на огромна монета с лика на Христос. На нея пише „Ако поискате нещо в мое име, аз ще го направя“. Както на повечето места с лековити кладенци и тук е хубаво да си измиеш очите и даже цялото лице с водата – за здраве. А водата помага срещу болести само на силно вярващите.

Чудно място, изпълнено с много хубава енергия.

Източник: Община Ихтиман