Лифтаджии: Четириседалката в Боровец извозва скиори с разбит лагер, правен в “Самел 90“ – Самоков, животът им висеше на косъм

Шефът на лифтовото стопанство Александър Вуков: Забранено ми е да давам информация

 Гневни ски учители: Ще съдим „Бороспорт”, платихме им по 3 бона за сезона, а не може да ползваме съоръжението08-01-01-copy 08-01-01_110410-copy

30-годишен лифт с повреден лагер е превозвал дни наред стотици скиори в курорта Боровец, твърдят лифтаджии, пожелали анонимност.

08-01-01-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0
Василия Константинова

Четириседалковият лифт в курорта от 10 дни не функционира, алармираха и туристи в редакцията на в. „Вяра”. Служители, поддържащи лифта, разкриха ужасяващи подробности за състоянието на съоръжението. Те пожелаха да останат анонимни, тъй като се страхуват да не загубят работните си места.

08-01-01_110220 08-01-01-111736 08-01-01_112413

„Огромната авария повреди четриседалковият лифт пред хотел „Рила” в Боровец. Лифтът с риск за живота на много невинни хора е бил допуснат да работи през този сезон! Направете проверка, стига мълчание за трагичната поддръжка на някои от лифтовете в Боровец, по-специално старите ски лифтове! Те не са безопасни, също и от „Бороспорт” го знаят това!”, постъпи сигнал в редакцията на в. „Вяра”. На подадения сигнал екип на „Вяра“ веднага посети курорта, където разговаряхме с настоящите служители във фирма „Бороспорт“. Те споделиха, че били предупредени да не се говори по темата с проблема по четириседалката. „Събраха ни всички от лифтово стопанство и ни заявиха информация да не се изнася“ –споделиха те. Думите им потвърди и служителка на касата до лифта. На въпроса ни защо не работи лифтът, тя сподели: „Доколкото съм запозната, самият лифт има технически проблем, проблемът не е в осветлението“.

„Лифтът е на 30 години. В момента не работи, понеже имаме технически проблем, който е много сериозен. На четириседалковия лифт „Мартинови бараки“ – горна станция, има разбит лагер. Доста време лифтът работи с разбит лагер, но въпреки това извозваха туристите. Беше доста опасно и рисковано. Лагерът беше тотално разбит, даже и стружки падаха от него. Гресирахме го в денонощието по 10 пъти, само и само да върви. Опасявахме се, че ако работи, вечерно време четириседалката ще блокира. Не дай Боже, ако блокираше, трябваше да се провежда спасителна операция и да се свалят хората от лифта с въжета. По неофициална информация мисля, че въпросната разбита шайба се прави във военния завод “Самел 90“ – Самоков, свалиха я и сега там я ремонтират. Шефът на завода не искаше да им прави тази услуга, понеже напоследък имат практиката да освобождават самоковци от работа, но вероятно ги е съжалил и е взел проблема им присърце. Тази операция е много сложна. Шайбата е тежка. Но докато въртяха линията с разбита шайба, излагаха на риск живота на хората. Измислиха, че имат проблем с осветлението. От няколко дни работят само малките влекчета. Ако проблемът е с осветлението, защо не работи съоръжението през светлата час на деня?”.

Според нас фирмата няма такава готовност да провежда такава операция, защото нямат обучени екипи. Едно време имаше 2-3 екипа и въпреки това те можеха за 3 часа да свалят доста хора от седалките. Добре е, че не се случи при този студ, а пък да не говорим, ако се беше случило на нощно каране. Доста хора от лифтово стопанство – опитни, професионалисти, ги уволниха за дребни нарушения, а днес никой от новоназначените не може да направи такава операция. Навремето си спомняме – шефката Константинова освободи лифтаджии за най-малки нарушения – някой пушил цигара или от предишната вечер употребил алкохол, миришел на бира… и т.н., споделиха пред репортер на в. “Вяра“ служители на фирмата, които изрично настояха имената им да не бъдат цитирани.

Същевременно ски учителите, които работят на частна практика, възнамеряват да си потърсят правата и да заведат дело на „Бороспорт“ заради увеличените такси, с които го натовариха. „Заплатихме за сезона по 3 хил.лв. на „Бороспорт” – за търговско право 1 500 лв. и 1 500 лв. за сезонна лифт карта. Ще си поискаме обезщетение от фирмата за това, че лишиха нас и туристите ни от правото да ползваме съоръжението. Проблемите са много. Пистите се обработват, но не и качествено, по най-икономичния начин, с цел да се спести гориво. Най-стръмните участъци са заледени. Четириседалката, преди да я спрат, на няколко пъти с деца сме стояли във въздуха по 15-20 минути. Но ако тръгнем да се оплакваме поединично, ще си намерят начини да ни санкционират. Най-малкото ще ни блокират картите” – категорични са ски учителите.

Според оплакалите се туристи нивото на обслужване в момента е под всякаква критика. „Преди години един такъв технически проблем се отстраняваше за часове. Сегашните концесионери спряха съоръжението за 10-ина дни. Тези съоръжения трябва да се обслужват всеки ден. Всяка седмица за всяко съоръжение трябва да се прави техническо обслужване, така наречената профилактика. Но проблемът идва оттам, че нямат качествени лифтаджии, те нямат и необходимата бройка и оттам идват и проблемите им. Например лагерите на въжената линия на три години трябва да се сменят. А дали са сменени? На кабинковата въжена линия също предполагаме, че може да има проблем. Профилът на бандажите не отговаря на ролките. Въжето трябва да отговаря на профила на ролката, която си влиза в канала и съответно се придвижва по него. Когато всичко това не отговаря – се получават вибрации.

Преди години профилактиката на кабинковата въжена линия се правеше в понеделник и до обяд кабината не работеше. Качваха се служителите, обикаляха цялото трасе, по цялата линия имаше хора. Вторник се правеше четириседалката и така всички съоръжения минаваха през седмичен одит. Предполагаме, че това в момента в Боровец не се прави, затова се стига до подобни ситуации. Принципно на всяка 5-а година им се прави основен ремонт“, заявиха запознати с проблема.

Според бивши служители тази практика днес в курорта я няма.

По твърденията на запознати служители проблемът на съоръжението е технически, което означава, че фирмата е работила при висока степен на опасност.

Самоковци настояват „Бороспорт” демонстративно да покаже за колко време могат да извършат спасителна операция на четириседалките и за колко време ще се освободят хората. Имат ли въобще такава възможност и такива подготвени екипи?

„Защото за да се свалят хората от седалката, човек от персонала трябва да се придвижи по въжето със съоръжение, да стигне до седалката, да закопчава хората един по един с въжета и колани и да ги пусне надолу. Представете си колко време изисква и кой ще го направи. Преди години е имало такива два екипа по 6 човека. Днес се съмняваме че ги има” – коментират служители във фирмата.

Потърсихме за коментар в офиса на фирма “Бороспорт“ шефа на лифтовото стопанство Александър Вуков. Той не бе открит на място, но разговаряхме с него по телефона. Първоначално се съгласи за среща разговор, като поясни, че до 5 минути ще пристигне в офиса, а след секунди се отказа. На зададените въпроси защо не работи четириседалковият лифт на „Мартинови бараки“ той заяви, че е забранено да дава информация за медии. Вуков беше любезен по време на разговора ни, но не отговори на нито един въпрос на в. “Вяра“, като веднага прекъсна връзката. Потърсихме за коментар по телефона и изпълнителния директор на „Бороспорт“ АД Василия Константинова. Връзката бе свободна, но след второто ни позвъняване връзката бе прекъсната от страна на шефката.

Остават въпросите, които туристите с притеснение зададоха – „Бороспорт“ осигурява ли надеждни лифтови съоръжения, или има риск за хората, които ползват влекове и кабинковата въжена линия включително. Направени ли са въобще някакви инвестиции през последните години?

Към четириседалката има голям интерес от професионални скиори, които са отправяли запитвания към касите на фирмата защо съоръжението не работи. Разговаряхме с един от гостите на курорта Боровец, който се представи като Александър Върбанов от София. Той сподели пред наш екип, че обича да кара ски в Боровец и често посещавал курорта. Той разказа, че когато се поинтересувал защо не работи съоръжението на „Мартинови бараки“, от касата служителите заявили, че нямали информация.

Проверка на вестник „Вяра“ на място в курорта установи, че освен, че не работеше четириседалката, също така не функционираше и детският снежен парк. Видяхме двама служители, които отстраняваха проблем по електронната гумирана пътека. Те споделиха, че пътеката е отказала да работи.

От своя страна ресторантьорите около писта „Червено знаме” се оплакаха, че бизнесът им е пред фалит. „Вечер пистата е осветена до 22 ч. До този момент скиорите карат, а след 22 от фирмата „Бороспорт” спират осветлението и работният ни ден приключва. Всичко е с цел да печелят ресторантите, сключили негласно споразумение с фирмата“ – съобщиха управители на ресторанти.