Ловците от Мламолово, Мало и Големо село отстреляха 3 глигана

Дружинката помага на дивеча с над 10 хранилки

С над 10 хранилки помагат за оцеляването на дивеча ловците от 18-а ловна дружинка от бобовдолското село Мламолово. От началото на сезона за лов на едър дивеч ловците са отстреляли 3 диви прасета, последното от които е било улучено този уикенд. Точните попадения са на Христо Александров – пенсиониран шофьор от Мламолово, и Йордан Стоянчов от Големо село, също пенсионер.

„Всеки сезон поставяме хранилки за зимата. Сега имаме над 10, с над 1 тон царевица, която ни осигуриха от ЛРД – Дупница. Разположени са в двете ни ловища – в местностите Асара край Мламолово и Кортадин – над Големо село”, каза председателят Николай Георгиев.

Засега слуката на ловците от трите бобовдолски села не е впечатляваща. „Сезонът върви нормално и най-важното – без инциденти. Като отстрел не е най-успешният сезон, но от друга страна – е още рано. Не можем да се похвалим, в сравнение с миналата година, тогава имахме много повече отстреляни диви прасета. Сега са 3. Христо Александров, който е и един от по-възрастните и по-опитни ловци, отстреля около 100-килограмов глиган. Прасето, отстреляно от Йордан Стоянчов, също е около 100 кг. Толкова е тежал и третият глиган, който е бил улучен на последния излет, в мое отсъствие. Успехът е за цялата дружинка, защото това е групов лов. Ние не ходим на индивидуален лов. Аз не одобрявам индивидуалния лов, практикуван напоследък.

Категорично съм против мерките срещу африканската чума по свинете, провеждани чрез индивидуални излети. За мен тези мерки, при които се допуска индивидуален лов още от лятото и се стига до масов отстрел, са неадекватни. Такова е и мнението на колегите и на събрание с болшинство взехме решение при нас да няма индивидуален лов.

Заслугата за отстрела ни до момента е и на колегите от дяковската дружинка. Ние граничим с тях и когато те изпуснат някое прасе, идва при нас. В трите случая мисля, че се получи точно така. Има и другото – ние да им помогнем с изпуснат дивеч”, коментира Николай Георгиев.

18-а ловна дружинка – с. Мламолово ловува в землищата на  селата Мламолово, Мало село и Големо село, община Бобов дол. В нея членуват 56 души – от трите села, както и от Бобов дол, София и Радомир.

Юлияна КОЛЧАКОВА