ЛРД-Дупница, осигури 40 тона царевица за дивеча

Юлияна КОЛЧАКОВА

Царевица на зърно осигури ЛРД-Дупница, за подхранване на дивеча през този сезон, съобщиха от сдружението. „.Предоставихме около 40 тона царевица на зърно на всички дружинки, намиращи се на територията на нашето дружество. Общото количество бе разпределено спрямо членския състав на дружинките. Зърното е за подхранване на дива свиня. Запознати сме със забраната за подхранване на дива свиня в районите, където има заболял от Африканска чума по свинете дивеч. В нашите ловища няма АЧС и не е проблем подхранването на вида. Дружинките са ангажирани и с подхранването на сърна и заек. Осигуряват груб фураж, листна маса и др.”, каза ловният специалист към дружеството Кирил Боцев.

Най-голямо количество е предоставено на ловците в дружината в Сапарева баня – 4 100 кг. Колегите им в „Спартак” – Крайници, които са от Дупница, Крайници и съседни села, са получили 3 800 кг. В Коркина са закарани 2 400 кг, в Бистрица – 2 100 кг, в Дяково – 2 000 кг, в гр. Рила – 1 900 кг, в Усойка – 1 830 кг, в Кочериново и Фролош – по 1 600 кг. Дружинката „Колош”, включваща ловци от гр. Бобов дол и селата Голема Фуча, Мала Фуча и Бабино, е заредена с 1 500 кг. По 1 500 кила са дадени и на ловуващите в землищата на Тополница, Пастра, Стоб и Драгодан. За ловищата на дупнишкото село Баланово и бобовдолското Мламолово са доставени по 1 300 кг, за Джерман – 1 100 кг, за дружинка „Върбовник” – 1 030 кг. На 10-а дружинка Бобошево и на дружинка Смочево е дадено по 1 тон. 9-а дружинка Бобошево е получила 950 кг, а дружинката на Цървище – 900 кг.

Набавена е друга храна. „Сдружението връща на дружинките 49 % от такса „Стопанисване на дивеча”, която се използва за ловно-стопански мероприятия. С тези средства дружинките купуват допълнително фураж за подхранване и каменна сол. В нашия район зимата тази година е мека, досега почти нямаше снегове и ловците нямат проблеми с подхранването”, подчерта Кирил Боцев.

„Много хора си мислят, че ние унищожаваме животните в гората. Истинските ловци обаче полагат грижи за дивеча. Стараем се да осигуряваме храна на дивеча, което го задържа в района. Удоволствието за истинските ловци е преди всичко от досега с природата”, коментират авджии.

Както сме писали, ЛРД- Дупница се състои от 23 дружинки.