„Любов на стативи“ събра Зуека и самоковски творци 

При огромен интерес премина откриването на изложбата в академия „Тесла“

Голямо признание за самоковски художници. Танер Мерт и Милена Попова са сред творците – точно 10 на брой, избрани да участват в колективната изложба „Любов на стативи“.

Експозицията бе открита на 26 септември в Академия „Никола Тесла“ в София.

Десетима автори споделят своето изкуство, обединени от вътрешната необходимост да кажат „Обичайте!“ в странното време, в което живеем. Показани са творби в различни стилове и техники, които изразяват вътрешния свят на всеки един от участниците в проекта. А те са: Васил Василев-Зуека, Танер Мерт, Милена Попова, Атанас Карадечев, Любомир Кацаров, Кристина Ляхтова, Петра Добревска, Анета Манолова, Меглена Божанова-Петрова
Вили Костова.

Изкуствоведът д-р Дочка Кисьова-Гогова представи художниците, а талантливата Анжела Маджарова се изяви с изпълнения на арфа.

„Беше неповторимо изживяване. Имаше толкова много гости! Сред тях бе и поканената от мен Зарица Динкова, зам.-министър на външните работи. Всеки посетител искаше да се снима и разговаря с нас, авторите. Самият аз повече от три часа се снимах с различни хора. Зуека се включи в събитието онлайн. Беше неизразимо трогнат, просълзяваше се. Всичко това се случваше на фона на прекрасната музика в изпълнение на Анжела Маджарова и нейната талантлива ученичка, която е от Самоков – Лора Карапанчева“, сподели за „Вяра” творецът и общественик Танер Мерт.

„Много се вълнувам да съм сред всички тези хора. Да си призная, бях шокиран, като ме поканиха – не мислех, че съм на този етап“, каза на свой ред популярният комедиен актьор Василев-Зуека, който наскоро емигрира в Испания. „Тук, в Европа, няма значение, че съм самоук, но не смятах, че моите картини са на едно ниво с техните, останалите участници са прекрасни. Имаме желание изложбата „Любов на стативи“ да се превърне в пътуваща“, категоричен е той.

Необичайното е, че картините не са подредени по стените, а върху стативи.

Изложбата може да бъде видяна от 26 до 29 септември в Академия „Никола Тесла“, гр. София, бул. Цариградско шосе“ 17.

Тя ще продължи и в Благоевград с откриване на 4 октомври от 17,00 часа в Регионалния исторически музей.