Любомир Георгиев се превъплъти в св. Трифон, обиколи кюстендилското село Шишковци в украсена с черги каруца

 

Кметът на селото Климент Терзийски лично организира празника, шишковци ляха вино и музика 

   16-03-7430909_o

Пременен с потури, везана риза, антерия, цървули, бабаруга (калпак), въоръжен с бъклици с вино, свети Трифон обиколи с каляска улиците на кюстендилското село Шишковци. И тази година в ролята на светеца се превъплъти Любомир Георгиев. Празникът в селото е на голяма почит и събира всички, като организацията се ръководи лично от кмета Климент Терзийски. Той мотивира организаторите с думите на руския пълководец Суворов: „Повече пот в учението, по-малко кръв в боя”.

16-03-837_o

Честта да вози св. Трифон има Васил Гиков. Магаренцето и каручката се украсяват от Лиляна Божанкова и Евелина Димитрова. Пъстри възглавници, вълнени черги и пътеки, нежни, с много орнаменти чаршафи и цветя привличат внимание към возилото. Върху пейките са седнали и част от певиците, които внасят добро настроение. Облечени в казмири, те изпълняват командите на неуморната, безпогрешна и всеотдайна диригентка на хора Теменужка Терзийска.

След традиционното зарязване на лозите ритуалът продължава и с големия празничен огън, който е стъкмен от Боян Гогев. Празникът продължава с музика, песни и хора, докато виното се лее.

 

16-03-6382_n