Людмил Костадинов: Българинът се отоплява предимно с дърва за огрев

Снимка: Архив

Най-голямото потребление в бита е за електроенергия, посочи експертът

“Според данните на НСИ българинът се отоплява предимно с дърва за огрев – това е трайна тенденция за последните 20 години, като нарастването като обем е почти два пъти”, каза пред БНР Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.
“Течните горива за отопление като нафта почти не се използват или котлета с мазут за битови нужди. Природният газ навлезе последните 20 години, но по данни от 2019 година едва 3,5 използват природен газ за отопление. Като дори в този процент е включено не само за битовото отопление”, поясни експертът.
Според него причината за тези тенденции са цените на горивата, а дървата за огрев излизат най-евтино за хората, още повече че те може да се набавят и без да се заплащат.
“Интересното е, че по официалната статистика и на ЕС дървата се водят възобновяем източник.
Над два пъти е намаляло потреблението на въглища за отопление последните 20 години”, каза още Костадинов.
Според експерта обаче най-голямото потребление в бита е за електроенергия – около 44 на сто, като половината от този процент е за отопление. Камините за дърва са изключително неефективни като уред за отопление според него. А те също и много замърсяват околната среда, каза още Костадинов.
За постигане на ефективен разход за отопление, който да е поносим за бюджета ни и да ни осигурява комфорт през студените зимни месеци, експертът препоръча енергоспестяващите методи като саниране на сградата – изолции – външни и вътрешни, поставяне на дограма, което изисква първоначална инвестиция, но тя се изплаща за дълъг период от време. Същият метод е и поставянето на климатици.
Също е важно да не си затваряте радиаторите с пердета и декоративни облицовки. Радиаторът трябва да е свободен от прегради – това са прости мерки, които вършат работа. Не трябва да се поддържа и много висока температура с парното, един градус над нормалната (21 градуса) е 5% отгоре върху сметката”, посочи още Костадинов./БТА