Люто дерби! „Марек Юнион-Ивкони” започна сезона с драматична победа над „Пирин”

Угандийският национал Катбарт Малинга записа цели 27 точки за зрелищния успех с 3:2 гейма в Дупница

Дупнишките волейболисти от „Марек Юнион-Ивкони” стартираха с драматична победа новия сезон във волейболната Суперлига. Дупничани победиха с 3:2 гейма гостите от „Пирин” (Разлог) в лютото дерби на Югозапада пред около 600 зрители в своята спортна зала. Срещата продължи почти 2 часа и 20 минути и предложи на волейболните фенове изключително зрелище.

Публиката в Дупница бе зарадвана с успех в първия кръг от Суперлигата.

Трима волейболисти записаха дебют за марекчани – посрещачът от Руанда Ивес Мутабази, разпределителят Стилян Асенов и центърът Павел Душков, който се завърна в Дупница от Румъния, където игра за последно. Асенов пък само допреди месец бе част именно от „Пирин” и срещата бе с по-различен емоционален заряд за него.

Дупнишките волейболисти се радват пред погледа на наставника си Виктор Карагьозов след поредната спечелена точка.

Разложани започнаха срещата много силно и пробиха защитата на домакините с добър начален удар. Така „Марек Юнион-Ивкони” трудно успяваше да организира атаката си и логично загуби първия гейм с 14:25.
Втория гейм на игрището излезе напълно преобразен дупнишки клуб, който заигра далеч по-силно. Сервисът стана много по-силен, а блокадата по-стабилна, което доведе до много повече точки и съвсем закономерен успех с 25:21 за дупничани. Момчетата на новия треньор Виктор Карагьозов успяха да задържат високото темпо и макар и малко по-трудно се поздравиха с победата и в третата част, която затвориха на 22 точки за гостите. „Пирин” обаче не се предаде и наложи волята си в четвъртия гейм, който спечели с 25:20. Именно в тази част ситуацията за „Марек” се усложни още повече, тъй като Ангел Велков получи травма и на негово място като посрещач се наложи да влезе разпределителят Христо Костов. Треньорският щаб на дупничани рискува още повече и размени позициите на чужденците Малинга и Мутабази, което доста обърка гостите. Вторият иностранец обаче получи травма в гърба и също бе принудително заменен от Цветелин Цветанов, който заедно с юношата Светослав Иванов наклони везните в полза на „Марек Юнион-Ивкони”. В тайбрека Катбарт Малинга пое голяма отговорност и отигра най-важните топки, които в крайна сметка докараха петия гейм до 15:12 и заслужена победа с 3:2 гейма.
Най-резултатен в срещата бе Йордан Желязков от „Пирин”, който реализира цели 30 точки. За дупничани угандиецът Катбарт Малинга се отличи с 27 пункта. 12 точки на своя сметка записа другият африканец – Ивес Мутабази, а с по 9 се отчетоха Борислав Апостолов и Светослав Иванов.