Магдалена Стоянова и Венеция Томова от Дупница спечелиха второ място на исторически конкурс с разработка за Леа Коен

Известната писателка: Поздравявам ги, че са открили най-важното – единствено ценното, с което разполагаме – животът

Възпитанички на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница са сред първите на Националния исторически конкурс „Места и памет“. „Целта на конкурса е да провокира творческата, изследователска и екипна работа на учениците от гимназиален етап, да стимулира развитието на умения и компетентности чрез изследването и изучаването на еврейската общност в България. През учебната 2019-2020 г. темата на конкурса бе „Места и памет – реални личности и истински истории“ и бе посветен на българските евреи – творци. Екипът на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница Магдалена Стоянова и Венеция Томова, с консултант Маргарита Сапунджиева, спечели второ място с разработката си „Леа Коен – с благодарност към живота“. На дистанционна среща в РУО – Кюстендил учениците и техният ръководител присъстваха на награждаването, организирано от МОН за участниците в двете поредни години 2020 и 2021. Приветствия и похвала за труда на всички участници отправи заместник-министър Мария Гайдарова и членовете на журито: Радостина Николова – експерт по история и цивилизации в МОН; Коста Костов – главен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование”, и Албена Танева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, съобщават от Регионалното управление на образованието-Кюстендил.

Самата Леа Коен сподели своята благодарност към Магдалена Стоянова, Венеция Томова и тяхната преподавателка за разработката им и второто място в конкурса. “Поздравявам ги сърдечно и им благодаря, че са открили най-важното, което искам да кажа с написаното от мен : Благодарност към най-великото и Единствено ценното, с което разполагаме – ЖИВОТЪТ!”.

„Този конкурс е поредният успех за Магдалена Стоянова и Венеция Стоянова, които доказаха за пореден път отличните си познания и умения за работа (и двете са печелили отлични оценки на конкурси на Академията за лидери на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ към Историческия факултет в университета). Участието в конкурса и спечеленото призово място показва, че нашите ученици се занимават сериозно и отговорно с наука и научни изследвания, умеят да отстояват позицията си и растат като млади хора, които се интересуват от миналото, познават настоящето и са загрижени за бъдещето на своя народ. Темата за Холокоста и изучаването му в училище е мисия на учителя по история Маргарита Сапунджиева. В съвременния свят, в който все повече и по-често се чуват речи на омраза, търсенето на разнообразни форми за противодействие е важна част в ежедневната работа на учителите. Изучаването на историята на еврейската общност в България е включено в дейността на клуба по история в училището от години, както и начин за възпитаване на етническа толерантност”, подчертават от учебното заведение.