Майстори от Пернишко начело с доайена Малин Будинов разкриха тайните на маските, Петър Янакиев от Дивотино уши цървули

  • Николай Ставров от село Елов дол беше придружен от неговия внук на 9 месеца

 

За 11-а поредна година беше открита Работилницата за маски в Общинския младежки дом в Перник. Тя ще посреща гостите на Международния фестивал.

Майстори от различни селища в Пернишко показват нагледно пред всички как се прави сурвакарска маска, а посетителите имат възможност да се докосват до една малка част от тайните при изработването на атрибутите. Какво би могло да бъде Сурва без маските, изработени от майсторите. Техният труд става достояние на стотиците хиляди хора, които са в града.

Тази година в изработването на маските участват майсторите -Малин Будинов от село Лесковец, Николай Ставров от село Елов дол пък беше придружен от неговия внук на 9 месеца,  Владислав Никифоров от село Копаница, Деян Илчев от село Люлин, Димитър Пламенов и Радослав Петров от град Батановци, Людмил Йорданов от Селищен дол, Петър Янакиев от село Дивотино, който ще изработва цървули.

Малин Будинов е доайенът сред майсторите, той носи занаята в сърцето си. Негови маски има в интернационалния музей в Белгия, в Музея на цивилизацията и културата на Средиземноморието в Марсилия, в Холандия, Германия, Венеция.