Македония гласува ратификацията на договора за НАТО

Македонският парламент прие закона за ратифициране на Северноатлантическия договор със 114 гласа „за“.

Законът ще влезе в сила, след като Испания ратифицира Протокола за членство на страната в НАТО.

По-рано председателят на парламента Талат Джафери отбеляза в речта си, че пътят на Македония към НАТО, гледан през призмата на последните три десетилетия, изобщо не е лесен и преплетен с много бурни моменти.

„Той започна през 1993 г., когато тогавашният парламент прие Решението за членство в Северноатлантическата договорна организация – НАТО, с което депутатите недвусмислено и решително изразиха готовността си да станат нейна членка и определиха пътя на наскоро получилата независимост държава“, каза Джафери.

Той припомни, че през последвалите години парламентът е приел четири декларации в подкрепа на интеграцията на страната в НАТО.

“През годините в съюзничество с Алианса подготвихме армията и държавата според стандартите на НАТО и изпълнихме критериите за членство”, каза още Джафери.

И управляващи, и опозиция приветстваха ратификацията на договора.

Депутатите от СДСМ Йован Митрески и от ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски се обърнаха към парламента по повод приемането на закона.

“Днес пишем история и сме участници в исторически момент за страната ни, момент, който определя нашето бъдеще и проправя пътя към стабилност, развитие и просперитет”, заяви координаторът на парламентарната група на СДСМ Йован Митрески.

Координаторът отбеляза, че чрез положителните и реформаторски политики – както външно, така и вътрешно, Македония се е превърнала от „заробена държава“ в положителен пример за Балканите, пример за това как се развиват и поддържат добросъседски отношения, как се разрешават десетилетни спорове с наличието само на добра воля, честна мисъл и визия за бъдещето.

„Нашата стабилност и сигурност никога повече няма да бъдат поставяни под въпрос. Бъдещето на страната ни е гарантирано“, каза Митрески.

Той поздрави лидера на СДСМ Зоран Заев, който „с лидерската си визия и смелост е успял да се справи с проблема, измъчващ страната от десетилетия и блокиращ с години нейния евроатлантически път. Депутатът визира Преспанския договор, затворил най-трудния въпрос с южната съседка Гърция.

Митревски поздрави и опозицията, че най-накрая е приела да стане член на НАТО под новото конституционно име Република Северна Македония. Координаторът на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски отбеляза, че ВМРО-ДПМНЕ винаги е била за присъединяването на Македония към НАТО. /БГНЕС