Македонски каналджия получи ефективна присъда

sud

Македонски каналджия получи ефективна присъда. Той е задържан с група от 7 афганистанци, съобщиха от пресцентъра на Главна дирекция „Гранична полиция“. Гранични полицаи от РДГП-Кюстендил са задържали македонския гражданин Джелал М. (на 43 г.) на 6 януари в района на 79 гранична пирамида след сигнал от македонските власти.

Граничният патрул е установил в района на бившата застава в кюстендилското село Ветрен група от седем мъже, афганистански граждани. Някои от чужденците признали, че чакат каналджията, който да ги преведе през българо-македонската граница на път за Западна Европа.

Проверката установила, че афганистанците са с издадени карти от ДАБ, със статут на кандидат-бежанци. След отказ на районната прокуратура да образува наказателно производство срещу тях, те са изведени от граничната зона.
Срещу Джелал М. в ГПУ-Гюешево е образувано незабавно производство, което е приключено с мнение за съд. Районният съд в Кюстендил е осъдил 43-годишния македонец на 3 месеца лишаване от свобода. Тъй като Джелал М. има влязла в сила условна присъда от 7 месеца от районния съд в Свиленград, ще му бъде наложено да изтърпи ефективно общо 10 месеца лишаване от свобода, пише “Труд”.

Подробности в печатното издание.