Малко хора уважиха Деня на Ракетните войски и артилерията в Дупница: О.з. полк. инж. Венцислав Пенев: Патриотичното възпитание не трябва да се забравя

Залата в дупнишкия Военен клуб остана почти празна.

Офицер д-р Радослав Радославов: Армията ни в момента е декоративна

При слаб интерес премина тържественото честване на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия в Дупница. Домакинът на събитието о.з.полк. инж. Венцислав Пенев се беше постарал в организацията, но залата във Военния клуб остана почти празна.

О.з.полк.инж. Венцислав Пенев

Десетината присъстващи изслушаха словото му, посветено на превземането на Одринската крепост през Балканската война, а след това изгледаха и кратък филм за военното чудо, сътворено там от българската армия.

Д-р Радослав Радославов

Венцислав Пенев дори беше изготвил специална викторина с въпроси за армията и оръжията, която така и не влезе в употреба. Дупничанинът се надяваше, че учениците, които беше поканил, ще проявят интерес, но нито едно дете или тийнейджър не уважи събитието. Това за пореден път повдигна въпроса имат ли младите хора патриотично чувство и как биха могли те да бъдат привлечени в редиците на армията. По думите му патриотичното възпитание е забравено и положението в родната армия не е добро.

Копие от заповедта на ген. Георги Вазов за превземането на Одрин

„Ако попитаме някои от младите хора на коя дата е превземането на Одрин, голям процент от тях няма да могат да отговорят. Патриотичното възпитание не трябва да се забравя. Защото по този начин ние черпим от доблестта и героизма на нашите прадеди, които са го показали на света. Много генерални щабове по света изучават нашия опит. Вижте колко малко хора присъстват на това мероприятие. Някои смятат, че това е военно мероприятие, но не е така. Аз съм изкарал плакати, на които има артилерийска техника и които показват героизма на българите. Първият човек, загинал в Балканската война, е подпоручик Борис Змияров от Дупница, който е погребан в двора на църквата „Св. Георги Победоносец”. Той е бил студент по право в Женева. Баща му е бил полковник и военен прокурор. Нима не е могъл да го скрие? Но този истински българин се връща тук, повежда ротата на Бараково и пада убит. Един високоинтелигентен човек жертва живота си в този момент. Тогава за кратко време мобилизираме армия от 400 000, а сме били 4-5 милиона души.

Подробности в печатното издание