Малчуганите от група „Пчелица“ в Разлог засадиха първото си дръвче

Под мотото „Ако искаш да чуеш песента на птичка, не купувай клетка, ЗАСАДИ ДЪРВО“, обществени възпитатели към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Разлог организираха малко събитие, посветено на Седмицата на гората – да засадят дърво с децата, за да порасне едно дръвче, като дете. Идеята има своето специално послание – малчуганите да видят как се засажда дръвче, сами да се включат в това и да научат разбира се, колко са важни дърветата за живота на планетата.

„За нас, като обществени възпитатели, основната роля е превенцията и работата с деца на различна възраст, като организираме и заедно реализираме различни кампании и инициативи в партньорство с учители, директори на детски и учебни заведения, различни експерти. Инициативи, посветени на това да дадем добрия пример на децата за общуване, за толерантно отношение към другите, любов към книгите, дарителство и  разбира се – грижа и обич към природата“, сподели общественият възпитател Лина Пъргова.
След проведени разговори с директора на държавно горско стопанство Разлог – инж. Иван Гърков, който прие присърце идеята и с готовност откликна за предоставяне на дръвче за засаждане, следващият чудесен партньор на идеята бе Светла Околска – директор на Обединени детски заведения гр. Разлог. Много радушно и с ентусиазъм тя откликна на възможността дръвчето да бъде засадено в двора на ОДЗ „Елиза Астинова“.
Идеята има своята добавена стойност – децата ще могат сами да се включат в засаждането на дръвчето и когато излизат на двора на игра, ще могат да го полеят, да му се порадват и ще научат от своите учителки, как и защо трябва да се грижим и пазим дърветата.

С любезното домакинство на директора на ОДЗ „Елиза Астинова“ бе осигурено място в двора на детската градина, персоналът на детското заведение помогна много за подготовката на мястото за засаждане на дръвчето. Служители на ДГС Разлог предоставиха Туя Смарагд.
Ентусиазирани и радостни, децата от група „Пчелица“ с госпожа Ирена Манзурова като истински работни пчелички  посрещнаха своите гости – обществените възпитатели Лина Пъргова и Калина Ергина.
С много забавление и подходящо настроение децата и гостите заедно засадиха дръвчето, а г-жа Пъргова им разказа колко е важно за птичките и пчеличките, които дават освен мед и името на тяхната група, да има много дървета и цветя и да ги пазим заедно.

„Всички помогнаха дръвчето да бъде успешно засадено, полято и детските ръчички с много обич и ентусиазъм направиха своето първо голямо дело в живота – да посадят дърво. Защото за един човек е важно това – да посади дърво, да отгледа дете и създаде дом“, заявиха Л. Пъргова и К. Ергина.