Малчугани хвърляха въдици и готвиха на фестивала на рибата в Самоков

Реките в района бяха зарибени с 10 хил. балкански пъстърви

Майстор Соте нагости всички с рачник, забавленията продължиха с ретро игри

Фестивалът на рибата и водата събра малки и големи, които се забавляваха през целия ден в парк „Туристическата градина” и на река Бистрица. Фестивалът предложи богата и пъстра програма на жителите и гостите на Самоков.

Мероприятието е по проект, спечелен от община Самоков по Мярка 05 „Съхраняване на местната идентичност чрез възстановяване, опазване и анимиране на културно-историческото наследство на територията на МИРГ-Самоков“. Концепцията на фестивала бе насочена към припомняне на игри и дейности като добри практики от миналото. Така началото бе поставено с физзарядка.

След като участниците „загряха”, имаха възможност да избират начина, по който да се забавляват. Любителите на риболова можеха да се учат да хвърлят въдица и да ловят риба в специално изграден вир на река Бистрица. Специален момент за малките рибари бе организираното зарибяване. Боби Вардаров им показа как се пуска зарибителният материал, като посланието бе, че не можем да бъдем само консуматори, а трябва да се грижим и за възстановяването на природата. Община Самоков съвместно с Ловно-рибарското сдружение в Самоков бяха закупили около 10 хил. рибки балканска пъстърва.

Част от рибките децата имаха сами възможността да пуснат в реката. Останалите бяха пуснати в реките Искър, Бели и Черни Искър. Младите рибарчета се справиха добре и с риболова, като бяха уловени 12 пъстърви. В близост бе обособена и специална барбекю зона, където децата имаха възможност лично да приготвят рибата, която са уловили. Разбира се, организаторите се бяха погрижили да има и приготвена риба, която всички да опитат.

В кулинарната зона най-голям интерес предизвика „Рачника”, който майстор Соте приготви и раздаде на всички, желаещи да дегустират традиционното за село Драгушиново ястие. В останалите зони за всички бяха приготвени специални игри, с които се забавляваха през целия ден. Зона „Спартакиада“ при Въжения град се проведе ретро надпреварата от 80-те, известна като „Бързи, смели, сръчни“.

За любителите на колективните игри бе обособена зона „Един за всички, всички за един“, което събра любители на народна топка и джитбол на централната алея в парка. Срещу сцената бе четвърта зона „С игрите на мама и татко“, където участниците бяха най-многобройни, а родителите имаха възможността да си спомнят игрите от детството си – игри на ластик, скачане на въже, „Кральо портальо”, дърпане на въже и др.

Специално участие във фестивала имаше организирано от Ротари клуб – Самоков и Федерацията по петанк. На изграденото миналата година игрище бе направено обучение на играта „Петанк“ и турнир по популярната френска игра.

Игрите и забавленията продължиха и вечерта, а накрая бяха наградени победителите, както и най-активните и атрактивни участници. Празникът завърши с концерт на Росен Сеновски от “Екс Фанданго”. Водеща на събитието бе Мисис Баба Вселена 2016 Дони Василева.