Мандри отказват да купуват българско мляко

50-60 стотинки на литър изкупна цена е обидно ниска, посочват животновъди

Животновъди от Южна България се събраха на мирен протест в пловдивското село Долна махала заради ниската изкупна цена на млякото и отказа за изкупуване на суровината им. В знак на недоволство те изляха вода, а не мляко, защото по думите им тя е по-скъпа. Хората предупредиха, че ако ситуацията не се подобри, ще започнат масови фалити.

В мирната демонстрация се включват животновъди от Пловдивско, Стара Загора, Харманли и Хасково, но сме подкрепени от колегите от цялата страна, които имат същите проблеми и са в стачна готовност, коментира Петър Карадамянов от с. Долна махала. По думите му 50-60 стотинки на литър изкупна цена от мандрите е обидно ниска.Всички колеги са притиснати в ъгъла и не могат да си позволят да работят и един месец още, всеки ден сме на загуба, посочи Карадамянов.

Някои животновъди вече срещат отказ от страна на мандрите изобщо да се изкупуват млякото им с довода, че складовете им са пълни. Това може би се получава от засиления внос или свитото потребление, коментира Шабан от Харманли. По думите му проблемът се е появил през месец февруари, когато цената рязко е паднала с 20 стотинки на литър. Хората се обърнаха към институциите с призив да ги защитят и завишат контрола над мандрите. Или да излязат и да кажат какво и от къде идва, да кажат да закриваме фермите и че ще бъдем консуматори на Европейския съюз, каза Карадамянов. Той коментира, че създаването на малки мандри не е опция за фермерите, защото те преди всичко са животновъди, а преработката е съвсем друга дейност./ pariteni.bg