„Марек” стартира лятна подготовка с 22-ма футболисти в Дупница    

Домакинът Димитър Гущеров лисна вода за късмет пред наставника Цветан Видински и футболистите.
  • Никола Атанасов и Димитър Чечев са новите имена в състава, 8 юноши се качиха в мъжкия отбор

  •  Евгени Гроздин напусна в посока „Пирин” (Благоевград)

„Марек” стартира подготовката си за новия сезон с 22-ма футболисти. Домакинът Димитър Гущеров лисна за късмет кофа с вода на пистата на стадион „Бончук” пред наставника Цветан Видински и отбора. Младият специалист изведе своите възпитаници и започна с указанията за тренировката. В мъжкия отбор на дупнишкия клуб се качват 8 от юношите, които извоюваха оставането на отбора в Елитната дивизия до 19 години. Другите две нови имена на първата тренировка бяха на Никола Атанасов и Димитър Чечев, който се завръща в Дупница, след като за последно игра в изпадналия „Германея” (Сапарева баня).

Стойчо Недков (вляво), Илиян Христов (в средата) и Иван Влахов (вдясно) са сред най-опитните на стадион „Бончук”.

„Реалните ни амбиции за новия сезон са да сме 1-2 крачки по-напред от миналата година. Ще ни бъде доста трудно. Имаме информация, че през новия шампионат от „В” група ще изпадат четири отбора, което за мен не е нормално. Като искат да намаляват групата, трябваше да вкарат един отбор от регионалните групи, а те вкарват три и после ще ги намаляват. Ще се почне още от началото с нечестните игри, както през края на миналия сезон”, каза Цецо Видински.
Лятната подготовка ще премине изцяло при домашни условия. Договорени са 7 контролни срещи, първата от които е още тази събота в Своге срещу местния „Спортист”. Всички спаринги ще бъдат срещу отбори от Трета лига. Изключение прави само приятелският мач срещу втородивизионния „Струмска слава”, който най-вероятно ще бъде в Радомир.

Момент от първата тренировка

„Ще се подготвяме само в Дупница, но тук със сигурност няма да има нито една контрола, защото теренът не ни го позволява. Ако имаме възможност да осигурим някакъв обяд на тези момчета, ще се опитаме да правим двуразови тренировки в продължение на две седмици. Те са си от Дупница и не ни трябва място за почивка, но трябва да се хранят между тези занимания”, допълни наставникът на дупнишкия клуб.
Цветан Видински говори относно политиката за налагането само на местни момчета, както и за напускането на Евгени Гроздин в посока „Пирин” (Благоевград).
„Абсолютно всичките ни футболисти са от Дупница. Имаме само две момчета от други места, за които не се знае дали ще останат при нас. Единият е Никола Атанасов, който е юноша на „Марек”. Той е от Петрич, играл е и при нас и почти си го броя като местен. Другият е Илиян Христов, за когото държа да остане. Финансовите ни възможности обаче не позволяват да привличаме други играчи, както и да имаме такива от други градове. Иначе момчето влиза във форма. През зимата, когато дойде, беше съвсем друг, сега състоянието му е много по-добро. Обяснил съм му го, че с пътуването и заплатата става много скъп. Трябва да влезем в бюджета, с който разполагаме. Ако някой напусне, както например сега Евгени Гроздин, ще ни се освободят средства и тогава ще можем да ги пренасочим. Имахме интерес от Благоевград към още едно наше момче от юношите.

Старши треньорът Цецо Видински

Не искам да му споменавам името, за да не му се вдига много самочувствието. Той още не е готов, трябва да натрупа опит. При нас ще играе много по-редовно и затова му казах, че на този етап няма да го пусна на друго място. Мотивираме футболистите с името „Марек” и че това е пътят за развитието им. При нас са само млади момчета. Най-възрастният ни футболист е на 27 години, всички други са на по 18-19 години. Ето ви пример с Евгени Гроздин, който отиде във Втора лига. Няма да спра нито един футболист, ако към него има интерес от страна на отбор от Първа или Втора лига. В момента футболистите имат да взимат 6 премии и 1 заплата. Надявам се, че през тази седмица ще изчистим заплатата, а до началото на официалните мачове ще сме им изплатили и тези 6 премии. Много е трудно, но щом сме обещали, ще се справим”, каза още предводителят на марекчани.
Той коментира и въпроса с отбора в Елитната група до 19 година:
„Имахме разговор с президента и той ни каза, че държи да има отбор в Елитната група. Имаме информация, че участието през новия сезон там ще се заплаща. Ако не се заплаща, със сигурност ще имаме отбор. Ако обаче се заплаща, ще мислим по този въпрос. Това би означавало, че все едно имаме втори отбор във „В” група, което е доста сложно за нас. Ще направим абсолютно всичко възможно, за да участваме в тази група. Знам колко трудно се влиза в нея и колко усилия и нерви ни костваше, за да останем там вече две години. Треньорът, който ще води отбора, каза, че ще има достатъчно момчета от този набор”.
Новият спортно-технически директор на клуба Иван Капитански пък се похвали, че „Марек” вече присъства и в социалните мрежи. Новата фейсбук страница на дупничани е Marek1915, а профилът в инстаграм е Marekfc.