Марек с нов наставник! Танчо Калпаков повежда дупнишкия тим

Tancho Kalpakov
Танчо Калпаков

Танчо Калпаков поема треньорския пост във ФК „Марек”. До вчера новият наставник на тима в Дупница е бил помощник треньор на Литекс (Ловеч).

Кариерата му като футболист започва в Панагюрище, където играе в като юноша в Оборище (Панагюрище). Първият му мъжки отбор е Хебър, като дебютът му е бил в “Б” група. Освен за тези два отбора, той е играл още за Армеец (Сливен), Локомотив (Мездра), Сокол (Марково), Ботев (Враца), Белите орли (Плевен), Спартак (Пловдив), Металик (Сопот) и Шипка (Драгор).

По време на треньорската си кариера е бил треньор на ДЮШ, мъжки отбор и помощник-треньор в Оборище (Панагюрище). Притежава УЕФА „C“, УЕФА „B” и УЕФА „A”, без УЕФА Про. С лиценза УЕФА „А“ лиценз, валиден до 31.12.2017 година, има право да бъде старши треньор във Втора професионална лига (бившата „Б” група) и помощник-треньор в Първа професионална лига (старата „А” група).

Старши треньор на Хебър е от 20 декември 2016 до 2 октомври 2018 година, като води отбора в Югозападна Трета Лига. От 13 ноември 2018 г. е помощник треньор на Литекс (Ловеч). През 2019 год. Танчо Калпаков поема отново отбора на Оборище (Панагюрище). През 2020 г. бившият наставник на Оборище и Хебър Танчо Калпаков се връща на треньорското поприще като асистент и става помощник-треньор на Янтра. От 10 януари 2022 година поема мястото на помощник треньор в Литекс.

Танчо Дончев Калпаков е роден на 13 март 1975 година в Панагюрище.

Вчера ФК „Марек” проведе първата си тренировка на стадион „Бончук”, предаде Sportal. Тимът от Дупница ще се състезава в Югозападната Трета лига, след като миналата година завърши сред изпадащите от предходната лига. 23-ма футболисти излязоха на терена на стадиона, изведени от капитана Александър Близнаков и треньорите Светослав Георгиев и Васка Павлов. Помощник домакинът Васил Бонев лисна вода за късмет, след като Отец Радослав Ваклин отслужи водосвет.

В първата тренировка се включиха няколко от юношите старша възраст, както и завърналия се защитник Майкъл Георгиев. От заниманието отсъстваше бранителят Румен Гьонов, но той ще се присъедини към тима до края на седмицата. Липсваха също Димитър Панталеев и Кристиан Любенов, които тренират с отбора на играчите без договори под ръководството на Румен Стоянов. Двамата ще се върнат на терена в Дупница до няколко дни.

От Марек със сигурност си тръгват Антонио Арсов, Евгени Илиев и Руслан Черненко. Очаква се да напусне и Даниел Георгиев, на когото предстои трансфер в Рилски спортист (Самоков). В отбора остава нападателят Георги Божилов, който е декларирал желанието си да продължи да играе в местния тим.

Тренировката проследиха около 20 фенове.