„Марек Юнион-Ивкони” започва новия сезон срещу „Пирин” (Разлог) в дербито на Югозапада

Волейболният елит смени името си, дупничани и разложани попаднаха в Група „А” заедно с шампиона „Хебър” и силния тим на „Монтана”

„Марек Юнион-Ивкони” ще започне новия сезон с люто югозападно дерби. Още в първия кръг дупнишкият клуб ще приеме в своята зала „Пирин” (Разлог).
Волейболният елит ще бъде с друго име през новия шампионат. Вместо досегашната Суперлига, най-добрите отбори у нас ще се подвизават в Ефбет Супер Волей. Клубовете отново ще са 16 и ще бъдат разделени в две равностойни групи по осем. По този начин отборите ще играят всеки срещу всеки по два пъти на разменено гостуване, а след това ще играят с тимовете от другата група само по веднъж.
След това ще бъде направено едно общо класиране на всичките 16 състава и ще се премине към плейофната фаза. В първия етап от нея най-високо класиралите се четири отбора ще почиват, като ще се включат директно в четвъртфиналите.
Останалите четири тима ще бъдат ясни след допълнителни плейофи. В тях един срещу друг ще се изправят класиралият се на 5-о място срещу дванадесетия, 6-ият срещу 11-ия, 7-ият срещу 10-ия и осмият срещу деветия. Четирите победители от тези двойки се присъединяват към първите четири и оформят осмицата за участие в плейофите.
Последните четири отбора (от 13-о до 16-о място) пък ще се борят за едно място за оставане. Останалият на 15-о място тим ще играе плейаут за оцеляване в елита, а един отбор от Висшата лига ще влезе в Ефбет Супер Волей. Три тима ще изпаднат във второто ниво на първенството. От следващия сезон се предвижда отборите да бъдат 14.
Срещите през новия сезон в елита ще стартират на 22 октомври (петък), като друг оспорван двубой в Група „А” е този между „Хебър” и „Монтана”. В Група „Б” пък „Нефтохимик 2010” ще се изправи срещу столичния „Левски”, а „Добруджа 07” приема ЦСКА.
Група А: „Хебър” (Пазарджик), „Монтана”, „Марек Юнион-Ивкони” (Дупница), „Локомотив” (Пловдив), „Пирин” (Разлог), „Славия”, „Ботев” (Луковит) и „Сливнишки герой” (Сливница)

Група Б: „Нефтохимик 2010” (Бургас), „Левски”, „Добруджа 07” (Добрич) „Дунав” (Русе), ЦСКА, „Берое 2016” (Стара Загора), „Дея спорт” (Бургас) и „Раковски 1964” (Севлиево)

Димитър ИКОНОМОВ