Маринов и Каракачанов: Ситуацията по границата е под контрол

Снимка: БГНЕС

Ситуацията по границата е под контрол, имаме готовност да действаме. Периметърът по границата се наблюдава в дълбочина заедно с партньорските служби. Сътрудничество има, организация има. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов свика спешно съвещание заради миграционната вълна от Турция и Гърция.

Каракачанов заяви, че с колегата си Младен Маринов ще направят посещение на границата. Следим ситуацията много внимателно още от получаването на първите сигнали за движение на големи групи в съседните държави, каза от своя страна вътрешният министър. Министърът на отбраната добави, че се прави всичко възможно, за да не се допусне „пробиване” в България.

Мигрантите в Турция бяха възпрени за кратко, след като там бяха арестувани няколко души за подбуждане, допълни Каракачанов. Министерството на отбраната е в готовност да изпрати хора и специализирана транспортна техника по границите. Според Каракачанов със сигурност мигрантите в лагерите в Турция и Гърция биват провокирани отвътре или отвън, а наблюдението им е трудно заради огромния брой бежанци там.

Проблемът е, че в социалните мрежи се тиражира фалшива информация, имаме усилено присъствие на Гранична полиция и Жандармерия по границата, каза още Младен Маринов. /БГНЕС