Марин льо Пен: ЕС е умрял, но все още не знае за това

lupen

Евросъюзът е изгубил жизнеспособността си и Франция трябва да го напусне, ако не получи от Брюксел редица преференции, твърди лидерката на френския Национален фронт Марин льо Пен в интервю за германския в. „Билд ам зонтаг”.

„Евросъюзът е умрял, но все още не знае за това, той се провали по всички направления: икономическото (растежът е много бавен), социалното (бедността нараства, а безработицата е прекалено висока), в сигурността (ЕС не е в състояние да защити границите си, не може да ни защити от ислямския тероризъм)”, казва Льо Пен.

Ако спечели изборите през пролетта, лидерката на Националния фронт ще настоява Франция да получи преференции от Брюксел със заплахата да извади страната си от съюза.

Великобритания вече гласува на референдума за т.нар. „брекзит” да напусне ЕС.

В събота в германския град Кобленц се проведе конгрес на представителите на дясната формация „Европа на нациите и свободите”, която има 40 от общо 751 места в Европейския парламент.

Във форума, според данни на организаторите, са участвали 1000 души, сред които Марин льо Пен, лидерът на холандската Партия на свободата Герд Вилдерс, ръководителят на италианската Северна лига Матео Салвини и председателят на „Алтернатива за Германия” Фрауке Петри.

Конгресът протече на фона на многобройните протести, в които участваха центристки и леви политически движения.