Мария Габриел с условия пред ПП-ДБ за размразяване на преговорите за правителство

Номинираният от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ, за да продължат разговорите за съставяне на парвителство.

“Разговорите не са в ледена епоха. Няма, обаче, и слъчневи лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас, ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП и ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих”, каза Мария Габриел.

“Освен това, което каза Мария, имаме и фактическа война между институциите. Затова искам да кажа нещо, което, моля, да не бъде приемано като ултиматум, а като приятелски съвет: “Сменете подхода, така няма да стане. Вземете приемер от нас – направихме всички възможни и невъзможни компромиси”. Не може с 15% от всички народни представители да получиш цялата власт, имам предвид броят на народните представители на ПП-ДБ. Не е честно, не е европейско, не е демократично. Като отговорни за съставяне на правителство за момента, предложете друг формат, говорете с нас и с другите партии. България трябва да има работещо правителство”, каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Мария Габриел изтъкна, че разочарованието в обществото е огромно, както и недоверието в пратньорите ни, а страхът в администрацията е потресаващ.

“От тази криза се излиза само с усилия за доверие от всички участници в обществено-политическия живот. И ако истинската цел е да се погрижим за стабилността на държавата и сигурността на хората, то всеки трябва да направи крачка назад и да предложим решение, работещо решение, което да носи обединение и стабилност. Мандатоносителят е на ход – да търси и да намери подкрепа”, каза Габриел.

В събота ГЕРБ-СДС замразиха преговорите за кабинет с втория мандат след изтеклия запис от Националния съвет на “Продължаваме промяната”.

Вече тече и срокът, в който Николай Денков и ПП-ДБ трябва да си осигурят подкрепа в парламента и да реализират мандата, който президентът им връчи вчера./БНТ