Мария Габриел: Център за високи постижения в професионалното образование ще има в Кюстендил

Зам.-председателят на ЕНП проведе работна среща с кмета Петър Паунов и областния управител Виктор Янев

Зам.-председателят на ЕНП Мария Габриел изрази подкрепата си за създаване на Център за високи постижения в областта на професионалното образование на територията на Кюстендил на проведена работна среща с кмета на община Кюстендил Петър Паунов и областния управител Виктор Янев.

„Кюстендил има амбициите в следващия програмен период да помогне на всеки един от младите хора да изживее спокойно своя живот и да извърши своята професионална реализация. С оглед приоритетите на „Еразъм+”, съвместно с партньорите ни от висшето образование и, разбира се, професионалните гимназии смятаме да кандидатстваме по тези проекти за центрове за високи постижения в областта на професионалното образование, но реформите, които предвиждате, очакваме да чуем от Вас. Добре дошла“, отправи приветствие кметът към зам.-председателя на ЕНП.

„Прекрасно намерение за център за върхови постижения в областта на професионалното образование. Знаем колко е важно не само за региона, но и за цяла Европа. Все повече и повече имаме нужда от млади хора, които с новите технологии да имат онези умения, които да им позволят учене през целия живот, но най-вече перспектива за добра реализация, добри доходи и за това да могат да градят те самите развитието на собственото си родно място. Професионалното образование и обучение ще бъде един от водещите приоритети на програмата „Еразъм+”. Тя е с двойно увеличен бюджет – 28 млрд. евро, от него почти 1/5 ще бъде за професионалното образование и обучение. И в тази връзка, наистина разчитайте на подкрепа, защото целта е да бъдат изградени 50 такива центрове за върхови постижения в цяла Европа“, съобщи Мария Габриел и изрази увереност, че Кюстендил има силите, таланта, идеите и решенията, които да предложи, така че това да се случи.

Краси ЦЕНКОВА