„Маркет линкс”: ИТН и “Български възход” остават извън парламента, разликата между ГЕРБ и ПП е над 6%

Ако изборите бяха днес, “Има такъв народ” и “Български възход” биха останали извън парламента, а разликата между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната” се увеличава до 6,8%.
Това показват резултатите от проучване на “Маркет линкс”, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и агенцията. То е проведено сред 1024 пълнолетни лица в периода 17 – 23 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.
Според данните ГЕРБ запазва първото място с 23.7%, а ПП остават втори с 16.9%. Трети са от ДПС с 12,3%, а БСП е на четвърто място с 9,9% от гласуващите. “Възраждане” е 8.7%. Подкрепата за “Демократична България” е 7.8%.
Според изследването под 4-процентната бариера за влизане в парламента остават “Има такъв народ” на Слави Трифонов с 3.9% и “Български възход” на Стефан Янев с 2.5%, както и “Изправи се БГ” на Мая Манолова – също с 2.5%.
Социологът Добромир Живков от “Маркет линкс” коментира, че не изключва вероятността и за 9-партиен парламент. По думите му може да се очакват изненади при “Продължаваме промяната”, но не в мащабите от изборите през ноември 2021 г.
Половината от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват. Други 12% категорично няма да участват във вота. Живков обаче прогнозира, че активността ще е сходна с тази от ноември миналата година.
Според резултатите доверието към политическите лидери спада. Изключение има само при Бойко Борисов, който възстановява доверието към него.
Румен Радев продължава да е най-харесваният политик – той събира подкрепата на 47% от респондентите. Неодобрението за него е 31%. Бойко Борисов е подкрепян от 24%, неодобрението за нето е 62%. Подкрепата за Кирил Петков е 19% срещу 66%. На четвърто място се нарежда Стефан Янев, следван от Мая Манолова, Асен Василев и Корнелия Нинова.
Доверието към служебния кабинет се движи успоредно с доверието към премиера Гълъб Донев. Все пак се намалява намаляване на подкрепата с 4% от август насам. Доверието преди месец бе 23%, а в момента резултатите показват одобрение от 19%.
Живков прогнозира, че редовен кабинет ще има поне за година.