Мартин Петров завоюва купата в турнира по шахмат в Перник

Купата при жените стана притежание на гросмайстор Нургюл Салимова

Звезден състав се събра този уикенд в Перник! 120 състезатели се включиха в надпревара за наградите на Открития международен турнир по шахмат „Перник 2021”. Състезанието се проведе в Двореца на културата по инициатива на Васил Антонов, която намери подкрепа в лицето на община Перник и нейния кмет Станислав Владимиров, както и на народния представител Любомир Бонев и други спонсори.

Шахматисти от 5 шахматни федерации и над 25 клуба премериха сили в двата състезателни дни за наградите от 3500 лева. Гаранция за качество и борбеност бе участието на имена като гросмайстор Кирил Георгиев, гросмайстор Радослав Димитров, настоящите шампиони на страната Мартин Петров и Белослава Кръстева, легендата на родния шахмат Евгени Ерменков, гросмайстор Владимир Димитров, Нургюл Салимова, както и повечето шампиони на страната за юноши и девойки.

Макар зрители да не се допускаха поради противоепидемични мерки, турнирът се превърна в сериозна битка за отличията.

В своето приветствие Васил Антонов изтъкна позитивното, приятелско отношение към шахмата, което е намерил в Перник. Откривайки състезанието, кметът гарантира, че първото издание ще бъде последвано от нови, за да се възроди силната традиция, която Перник има в този спорт. След първия игрови ден класирането оглавиха четирима състезатели. Битката остана оспорвана до самия й край, като не липсваха изненади още от първия кръг. Феърплеят съпътстваше всички партии от състезанието, а приятната изненада в началото на втория ден бяха двете шахматни торти – подарък за председателя на местния шахматен клуб „Юри Бендерев – 1912“ и за успешен шахматен дебют на състезател, осигурени от народния представител Любомир Бонев. Достоен завършек на драматичната борба бе последната партия от последния, седми кръг на първа маса. В нея шампионът на България Мартин Петров успя да надделее над опитния международен майстор Сашо Николов. По този начин той завоюва купата на победител в турнира еднолично с резултат от 6,5 точки. Второто място остана за сочения за фаворит Кирил Георгиев, а Николов се класира трети. Купата при жените стана притежание на гросмайстор Нургюл Салимова – с равен брой точки с третия в генералното класиране.

Награждаването бе озарено от много детски усмивки. Отличия бяха раздадени освен в генералното класиране и в различни възрастови категории – за деца, за юноши, за сеньори и за местни състезатели от град Перник. Те бяха връчени от домакина Станислав Владимиров и от депутатите Васил Антонов, Любомир Бонев и Стоян Мирчев. Кметът благодари на Васил Антонов и на всички участници, спонсори и деятели, с чиито съвместни усилия бе сътворен този прекрасен шахматен празник.