Мартин Тонев, Красимир Антов и Иван Атанасов повалиха 5 диви прасета

Ловната дружина
  • Глиган уби кучето на Антон Антов от Мламолово по време на лов край Големо село

Голяма слука, но и нещастие споходи 18-а ловна дружинка – с. Мламолово към ЛРД-Дупница миналата неделя. На последния си излет от 22 ноември ловците отстреляха 5 диви прасета, но се простиха и с един от верните си четириноги помагачи – кучето Вихър. Ловът е бил в местността Погребите, край Големо село, където преди години бе тежкият инцидент с избухването на взривни вещества, който отне много човешки животи. Ловците, отстреляли дивите свине, са Красимир Антов – млад човек от Мламолово, Мартин Тонев от Големо село – и двамата шофьори на такси по професия, и Иван Атанасов от Мламолово, който е работник на открития рудник в мините в Бобов дол. Това е най-голямата слука за дружинката от началото на този сезон.

„По време на лова попаднахме на следи, а след това на сюрия диви прасета, сред които имаше и голям мъжки глиган. Бяха в района на Големо село, под дерето, при Погребите, където беше злополучният инцидент и загинаха пожарникари, полицаи. Пуснахме кучетата и вдигнахме прасетата. Прогонихме ги от дерето и двама от колегите – Красимир Антов и Мартин Тонев, отстреляха две още на първата гонка. Същевременно големият мъжкар избяга, с още една женска и едно по-малко. Тръгнахме да ги търсим и установихме, че в дерето има още прасета, и направихме втора гонка. Улучени бяха три прасета от по 30-40 кг. Едното отново бе отстреляно от Мартин Тонев, а другото – от Иван Атанасов”, разказа председателят Николай Николов, който е адвокат в Дупница.

7-годишният Вихър е убит от големия глиган, при опит да го повали, предполагат ловците. „Кучетата са тръгнали след големия глиган. Вихър е бил с тях и е гонил глигана до съседното село Дяково. Това беше изключително добро куче в лова на дива свиня, изявен свинар. Предполагам, че се опитало да повали глигана и той го е убил. Кучето е на Антон Антов, който заедно със сина си Красимир Антов е част от дружинката. Антон е открил Вихър над къщите в Дяково. Гледката с убитото куче е покъртителна”, допълни Николай Николов. В дружината искрено съжаляват за Вихър. „От мое име и от името на цялата дружина изказваме искрените си съжаления и съболезнования към нашия колега Тони Антов за смъртта на неговото куче Вихър. Това е загуба не само за него, но и за цялата ни ловна дружина”, подчерта Николов.

Както сме писали, 18-а ловна дружинка – с. Мламолово ловува на териториите на селата Мламолово, Мало село и Големо село.