Масови ваксинации: чудото от Америка

САЩ превключиха на “интергалактическа скорост” при ваксинирането и до 3 месеца могат да приключат с имунизациите. За първи път само за 1 ден са ваксинирани 2 милиона американци – колкото в Германия от декември насам.

“На път сме да имунизираме всички американци до края на май”, с гордост обяви американският президент Джо Байдън тази седмица. Байдън иска да победи пандемията и да върне икономиката в релси.

Темповете на ваксиниране нарастват

В първите му 100 дни на президентския пост, които ще бъдат отбелязани в края на април, 100 милиона американци трябва да са получили имунизация. Почти половината от поставената цел вече е постигната, а темпото на ваксиниране нараства. За първи път Центърът за контрол и превенция на заболяванията обяви, че за един ден са били имунизирани над 2 милиона човека. За сравнение: това отговаря на броя ваксинирани германци от края на декември насам.

Как успява Америка да постигне такива завидни резултати? Борбата срещу вируса беше обявена за война. “Това е едно военно усилие”, каза Байдън и се зарадва на “новаторските подходи” в това сражение. Сред тях е партньорството между двата фармацевтични гиганта Johnson & Johnson и Merck. Merck не разполага със собствена ваксина. В нейните фабрики ще се произвежда препаратът на Johnson & Johnson. “Това е сътрудничество, подобно на това през Втората световна война”, каза Байдън.

За да ускори максимално производството, правителството се позовава на един военновременен закон. Така американските концерни получават подкрепа, за да произвеждат повече ваксини, да ги опаковат и разпращат. А Пентагонът подпомага логистиката. Националната гвардия, защитата при бедствия, пенсионирани лекари и болногледачи също са мобилизирани.

Мащабни ваксинационни центрове в цялата страна

Освен ваксини и персонал, трябва да бъдат осигурени и центрове, в които да се извършва ваксинациите. Там централна роля играят отделните щати. Губернаторът на Мериленд Лари Хоган представи първия масов ваксинационен център в неговия щат: огромен паркинг. Около 4000 ваксини се поставят тук дневно, а хората могат да получат дозата директно в своя автомобил. Паркираш, сваляш стъклото и готово! Подобни масови ваксинационни центрове са разположени в цялата страна – в конгресни центрове, футболни стадиони, дори в „Дисниленд”. Изградена е и мрежа от аптеки, медицински центрове и клиники, където се правят ваксинации със и без предварителна уговорка.

Чудото се дължи включително на Тръмп

Темата за справедливото разпределение на ваксините обаче продължава да стои на дневен ред: испаноговорещите и тъмнокожите се ваксинират с по-бавни темпове от белите американци. Президентът Байдън иска да подобри достъпа за всички и да спечели доверието на малцинствата.

Според “Галъп” готовността за ваксинация към момента е на най-високите си нива – 71 процента. Повечето противници на ваксините са в лагера на републиканците. Но един призив може да промени нагласите им: спринцовките не са болезнени и всеки трябва да получи своята доза, заяви бившият президент Доналд Тръмп пред свои поддръжници.

Милиарди инвестирани във ваксини

Със своя план Тръмп е успял да освободи пътя за ваксините с “интергалактическа скорост”. Бившият държавен глава инвестира милиарди в изследвания и предварителни договори – тогава един залог с непредвидим изход. Но в крайна сметка се оказа, че ваксинационното чудо на САЩ беше постигнато от двама президенти с риск, прагматизъм и ефективност./Дойче веле