Машинистът от обърнатия влак в Кресна спасил 100 души след удар в горящ ТИР край Мурсалево

Димитър Христов

45-годишният Димитър Христов е сред ранените при сблъсъка с 50-тонната скала

 

Машинистът на пътническия влак, който в понеделник вечер се удари в огромна 50-тонна скала в Кресненското дефиле, е 45- годишният Димитър Христов.

Христов бе сред отличените от инициативата “Достойните българи” и бе поздравен от премиера Борисов.

Преди 4 години – на 11 декември 2014 г., той спаси близо 100 пътници, след като управляваният от него влак се удари в горящ ТИР край Мурсалево и също пламна. Тогава с бързата си реакция Христов успя да намали скоростта на мотрисата “Сименс” и с помощта на останалите членове на превозната бригада да изведе пътниците от горящия влак.

Горящият ТИР край Мурсалево

“Не се чувствам герой, просто направих това, което трябва. Нямаше време за страх. За да си машинист, трябва да можеш да запазваш самообладание, защото такива инциденти се случват в нашата професия. Някой беше казал, че машинистът е първият в системата, която няма право на грешка, и последният, който може да поправи грешката на другите”, каза след инцидента преди 4 години Димитър Христов. След катастрофата машинистът бе сред отличените от инициативата “Достойните българи” и награден от тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски.

Удареният влак край Кресна

В понеделник вечерта 45-годишният Димитър отново управлява пътническата композиция от Петрич към Благоевград. Малко преди 19 часа, когато влакът излиза от последния тунел в Кресненското дефиле преди жп гара Черниче, машинистът вижда огромна скала на линията. Христов извиква на помощник-машиниста да излиза от кабината, докато задържа спирачката, за да намали скоростта преди неизбежния удар. 8 души бяха ранени при сблъсъка, сред които самият Димитър, помощникът му и началничката на влака.

Помощник-машинистът и началничката на влака бяха изписани от благоевградската болница. Снощи пък локомотивът бе изтеглен до гарата в Черниче, а служителите на Национална компания “Железопътна инфраструктура” продължават работата по възстановяването на трасето. След като нормалното движение на влаковете бъде възстановено, ще бъдат предприети мерки и за укрепване на опасния терен.