Мая Манолова дойде на протеста на медицинските специалисти по здравни грижи в Кюстендил

Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските специалисти в Кюстендил.
  • Ще стоя зад медицинските специалисти, докато не бъдат изпълнени напълно справедливите им искания, каза омбудсманът

 

Омбудсманът Мая Манолова дойде в двора на кюстендилската болница и подкрепи протеста на медицинските специалисти по здравни грижи от родния й град. Здравните специалисти се включиха в националния протест с искане за по-достойни условия на труд и заплащане.

Десетки здравни специалисти се включиха в националния протест.

“В България на 1 лекар се падат 0,9 медицински сестри, а в модерните държави това съотношение е 1:2. Сестрите, които завършват висшето си образование, все по-рядко се връщат по родните си места в общинските или областни болници заради ниското заплащане и условията на труд. Справедливи са исканията на специалистите по здравни грижи. Бях с представители на протестиращите при министъра на здравеопазването и бе начертан план, започва се с методика за определяне на възнагражденията на медицинските специалисти.

Мая Манолова сред съгражданите си

Те настояват за минимална стартова заплата и това е абсолютно справедливо. Трудът им е подценен и заплащането им е унизително. Минимална работна заплата за хора с високоспециализиран труд, които се грижат за всички нас, е обидно. Професията им е безценна и трябва да бъде защитена. Ще стоя с тях, докато се осъществят техните искания. Имат искания, за които е нужно време. Трябва да се променят медицинските стандарти и клиничните пътеки, за да се остойности техният труд. Медицинските сестри сега работят по няколко смени и на няколко места, защото получават мизерни възнаграждения”, коментира Мая Манолова и добави, че за тези хора се сещаме, когато имаме нужда от помощ, когато ние сме в беда, а сега те имат нужда от помощ и от подкрепа. „Мисля, че проблемите са трупани във времето, положението е нетърпимо и те трябва да бъдат решавани.

Специалистите по здравни грижи искат трудът им да не е подценен, а оценен.

Отговорността е за цялото общество”, заключи Манолова. Преди да подкрепи медицинските специалисти, омбудсманът беше гост на празника “Кюстендилска пролет”.