МБАЛ-Благоевград става Ковид болница?

Свършиха леглата в Гоце Делчев

Цялата многопрофилна болница в Благоевград да приема Ковид болни, а частната да приема спешните пациенти с кардиологични и хирургични проблеми. Този вариант ще обсъждат на среща в понеделник директорите на лечебните заведения в областния център. Над 100 души се лекуват в МБАЛ – Благоевград. Там ще бъдат раздадени антигенни тестове, така че да не се допускат болни с Ковид-19. В частната болница са осигурени и 20% от легловата база за болни с коронавирус, съгласно заповедта на министъра. Има и нова, която указва, че при нарастване на болните трябва да бъдат осигурени 50% от леглата.

Огнян Митев

От понеделник спират за определен срок плановите операции в МБАЛ – Благоевград, съобщи управителят на МБАЛ д-р Огнян Митев: „Броят на заразените с коронавирус се увеличи значително през последната седмица. През двата почивни дни имаме нови 10 пациенти. Забелязва се по-осезаемо приемът на болни с Covid-19“.

В същото време директорът д-р Калоян Калоянов информира, че дозите от ваксината „Астра Зенека“ в РЗИ – Благоевград свършиха. И в неделя продължи ваксинацията на членовете на секционните избирателни комисии. Преди обед в неделя в имунизационния кабинет на здравната инспекция са се ваксинирали шестима представители на избирателни комисии, след което е бил отворен зелен коридор за желаещи. През него са преминали над 25 души. Членовете на секционните комисии се ваксинират с „Пфайзер“, поясни д-р Калоянов. „Някои от тях изчакват да се ваксинират с „Астра Зенека“. Очакваме в понеделник да приключим с имунизирането на членовете на избирателните комисии в областта“, каза още д-р Калоян Калоянов. Той уточни, че става дума не само за членовете на секционните комисии, но и за Районната избирателна комисия, информационно обслужване и специалистите, които ще обслужват машините за електронно гласуване. Като цяло през ваксинация са преминали около 500 души, остават близо 50. РЗИ ще трябва да осигури и втората доза. Ваксините се съхраняват в инспекцията. Всеки получава електронно съобщение с данни за датата и часа на втората ваксинация и в кой център ще бъде направена. Има плавно покачване на хоспитализираните болни в лечебните заведения в областта, информира д-р Калоян Калоянов. Болницата в Гоце Делчев е пълна. „Търсят се варианти за легла, лошото е, че там в момента се извършва ремонт на вътрешното отделение. Лежащо болните, които два дни са без температура, се изписват и ще продължат да се лекуват в домашни условия под карантина“, допълни директорът на здравната инспекция. От своя страна д-р Ангел Тонгов от МБАЛ „Иван Скендеров“ каза пред Радио Благоевград: „Места за пациенти с коронавирус няма. 60 души са настанени в трите Ковид отделения на болницата – детско, инфекциозно и вътрешно. Трима пациенти са в реанимация. Към момента няма официална информация дали ще бъдат спрени плановите операции в болницата, но най-вероятно това ще стане от понеделник, тъй като заболеваемостта в района е доста повишена“, допълни д-р Тонгов.