“МБАЛ- Разлог” се отказа от одобрен и пуснат в действие проект от Община Разлог

След решение на Медицинския съвет към „МБАЛ- Разлог“, до зам. кмета на Община Разлог-Гюров бе внесено писмо за отказ от прецедура, предвиждаща вътрешно преустройство на част от стационара на разложката болница. Основната дейност по проекта, със стойност на финансиране в размер на 307 832 лв., включваше изграждане на инсталация за медицински газове със станция за сгъстен въздух. Плановите реформи целяха създаване
на изолирани помещения за пациенти с COVID-19, подобряване на достъпа на хора с увреждания към сградата и създаване на добри условия за справяне с пандемията, обясниха от общинския пресцентър.
В края на 2021-ва година до Община Разлог бе изпратено писмо, във връзка с обявена процедура „Укрепване капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“. След подаденото искане на „МБАЛ – Разлог“, Общинският съвет одобри финансиране на инвестиционните намерения, обхващащи обособяване
зона със самостоятелен вход/изход, изграждане на асансьор, вътрешно преустройство на три болнични стаи и спомагателни помещения, както и изграждане на нова вентилационна система за осигуряване на т.нар. „чиста стая“ в болничното заведение.
От своя страна Община Разлог сключи договор за парньорство с
Минисерството на здравеоопазването, одостоверяващ предоставянето на безвъзмездна финансова помощ, както и пое изцяло изготвянето на всички необходими проекти и документи за реализаране на проекта.
Невъзможността за изграждане на външен асансьор предвиди план за действие, свързан с трансформирането на част от стаите на няколко отделения – в допълнителен вътрешен.  В тази връзка, с оглед запазване на болничните стаи в отделенията по „Вътрешни“, „Нервни“, „Инфекциозни болести “, както и тези на „Педиатрията”, „МБАЛ- Разлог“ заяви отказ от изпълнение на проекта.