Медицинските сестри в Дупница подкрепят националните протести: Гл. сестра Маргарита Лазова: Изнемогваме

Медицинските сестри в общинската болница споделиха, че са пренатоварени.
  • Магдалена Белобрадова от Второ вътрешно: Малко сме, прекъсваме визитации, за да приемаме или изписваме болен

  • Ала Върголомова от интензивния сектор: Спряха ни парите за грижи за тежко болни

Медицинските сестри в общинската болница в Дупница са недостатъчно на брой, заради което са пренатоварени, стана ясно на протеста на сестрите на 1 март. Средният медицински персонал в МБАЛ „Св. Ив. Рилски” в момента е 86 бройки, в които са сестри, лаборантки, рентгенови лаборанти и акушерки. Освен недостига на кадри като изключително наболели проблеми сестрите посочиха и застаряването на работещите в тази сфера, липсата на средства и ниските заплати.

Магдалена Белобрадова

„Налага се колежките да работят допълнителни часове. Те изнемогват. Всяка една старша сестра се чуди как да направи график. Работим на абсолютен минимум. Стандартът е две сестри и един лекар, но той вече отдавна не се спазва. Трудно ни е. Много ни е трудно. Въпреки това ние си обичаме болницата.

Маргарита Лазова

Работим с желание и ще работим, докато я има. Нека не унищожаваме тази болница – с история, с традиции, с чудесни специалисти“, заяви главната сестра Маргарита Лазова, която същевременно е и старша, и оперативна сестра в отделението по хирургия. Стана ясно, че средната възраст на медицинските сестри за страната е 53 години, а в дупнишката общинска болница е още по-висока.

„Средната възраст на медицинска сестра в нашата болница е над 53 години. Най-младата е на 35 г., а когато аз започнах работа преди 24 г., бях най-младата, но на 20 г.”, допълни Маргарита Лазова. Думите й „Поклон пред тези жени!” бяха аплодирани от протестиращите. Сестрите подчертаха, че трудно би се запълнил съставът им, тъй като младите хора, завършващи специалността, напускат страната…

Подробности в печатното издание