Медсестра от Дупница гневна на здравната система

Елена Димитрова
  • Трябва да дам половината пенсия на майка ми за PCR тест, за да я приемат в дом

Дупничанка не може да бъде приета в дом за възрастни хора, тъй като не може да представи задължителния PCR тест за Ковид-19. Дъщерята на 90-годишната Гюлка Радева – Елена Димитрова, се оплака пред в. „Вяра”, че не могат да направят теста, тъй като нито Регионалната здравна инспекция (РЗИ), нито личният лекар не разполагат с направления за безплатни PCR тестове. Димитрова упреква за това здравната система в страната. Категорична е, че правото на безплатното изследване, което има нейната майка, е само на книга.

„Майка ми трябва да влезе в социално заведение, заради което й е необходим PCR тест за Ковид-19. Извадила съм всички документи и остава само PCR тестът. Тя е с 200 лева пенсия и има право на безплатен тест както всички. Обадих се на личната лекарка, тя ме изпрати при д-р Сапаревска от РЗИ, която издава направления за безплатни Ковид тестове. Отидох, но докторката в РЗИ ми каза, че направленията за безплатни тестове са свършили и от 2 ноември личните лекари щели да издават бележки за бързи тестове, също безплатни. Отново отидох при личната лекарка, но тя пак ме прати в РЗИ. Обясни ми, че не е готова електронната система. Кога ще бъде готова тази система?! Майка ми не може да се обслужва сама – сяда, става, но нищо повече. Основно аз я обслужвам! Досега взимах болнични, прибягвах до услугите на жена, която да се грижи за нея, но вече нямам такива възможности! Тя не може да остане сама вкъщи, а аз не мога да напусна работа – работя като медицинска сестра на две места в София и ми остават 5 месеца до пенсия! И един час не мога да отсъствам от работа! Ако си го позволя, ще ме изгонят!  Не мога да се справя, затова я настанявам в социално заведение! Личната лекарка не е виновна, че не може да ми издаде бележка, защото не е готова програмата и не се знае кога ще е готова. Затова ми каза, че ще се наложи да платя 100 лв. в лабораторията! Не искам да давам грешни пари! За мен това право на безплатен тест, което майка ми има, е само на книга! Тя взима 200 лв. и ако аз не я храня, ще умре от глад! В същото време аз трябва да дам 100 лв. на Ковид индустрията? Какво да направя като дъщеря на тази жена?! Принудена съм и в понеделник ще платя тези 100 лв., за тест, но искам след това да ми ги върнат! Кажете ми какво да направя, къде да отида?! Бог високо, цар далеко!”, заяви Елена Димитрова. Тя обясни, че я боли от факта, че е безсилна пред проблема, въпреки натрупания опит в сферата на здравеопазването.

„Цял живот съм медицинска сестра! Това съм работила 40 г. и аз не мога да се справя, камо ли обикновен човек! Дойдох тук, защото искам хората да знаят какво се случва! Според мен всичко това се прави нарочно! Всичко е умишлено, за да бъдат ограбвани хората! Освен това и цената на тестовете не е реална, завишена е”, категорична е Елена.

За коментар потърсихме личната лекарка на Гюлка Радева. Тя потвърди, че възрастната жена наистина е в тежко здравословно състояние – 100% инвалид, с решение от ТЕЛК, но обстоятелствата са такива. Целият ресурс от безплатни PCR тестове е бил изчерпан с увеличаването на броя на заболелите и нуждаещи се от изследване. Освен това очакваните бързи антигенни тестове, които ще бъдат осигурени, преди да бъде готово електронното направление за PCR тестовете, не са точни. Това ще бъдат сухи тампони, които ще са по-евтини, но и с много по-нисък процент на достоверност, коментират медици.

„Никой не може да помогне на Елена Димитрова. Като личен лекар съм направила всичко възможно за Гюлка Радева – и консултациите, и ТЕЛК-ът, всичко беше безплатно. Сега обаче единствената възможност е дъщерята да си заплати теста, за да може жената да постъпи в дома и там да се грижат за нея и други хора, освен Елена. Ние като джипита ежедневно сме в контакт със заразени с Ковид-19, но дори и нас не ни изследват безплатно. Всеки ден имам по един-двама пациенти с положителни проби, но не можем да променим нищо”, каза лекарката. Нейното име запазваме в тайна, тъй като Елена Димитрова неколкократно поясни, че няма претенции към докторката, както и че джипитата принципно нямат вина за създалото се напрежение.

Юлияна КОЛЧАКОВА