Мексико потвърди, че няма да плаща за стената, Пеня Нието се отказа от посещението в САЩ

penia-nieto

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието се е отказал от визитата си в САЩ

Мексиканският външен министър Луис Видегарай отново заяви, че Мексико няма да плаща за стената, която Доналд Тръмп иска да построи по границата. Министърът подчерта, че този въпрос не подлежи на преговори, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Има неща, които не подлежат на преговори, неща, за които не може и няма да се преговаря”, каза Видегарай на пресконференция във Вашингтон.

“Наясно сме, че това е начало на нови отношения с президента Тръмп и с неговото правителство. Както заяви президентът Пеня Нието, ние сме готови да преговаряме. Имаме ясни приоритети и цели”, добави ръководителят на мексиканската дипломация. Той пристигна във Вашингтон начело на мексиканска делегация, за да подготви визитата на президента Пеня Нието, която бе насрочена за 31 януари. Но вчера Пеня Нието се отказа от посещението, след като президентът Тръмп заяви, че ако Мексико откаже да плати за стената, мексиканският президент няма защо да идва във Вашингтон.

“Уведомихме Белия дом, че няма да участвам в планираната за следващия вторник работна среща с POTUS (акроним на “Президент на Съединените щати”), написа Пеня Нието в Туитър.

Тръмп заяви, че евентуалната му среща с Нието би била безполезна, ако Мексико не се отнася към Съединените щати с уважение, предаде Ройтерс.

На среща с конгресмени републиканци във Филаделфия Тръмп увери, че двамата с Пеня Нието са решили заедно да анулират планираната за следващата седмица своя среща в Белия дом.

Вчера Тръмп подписа указ за построяване на стена по границата на Съединените щати с Мексико.

Пеня Нието осъди това негово решение. Все пак той потвърди днес желанието на Мексико да работи със САЩ “за постигане на полезни и за двете страни договорености”.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че американското президентство ще търси възможност за пренасрочване на срещата между Тръмп и Пеня Нието, предаде Ройтерс.

“Ще оставим комуникационните линии отворени”, подчерта Спайсър.