Менюто “Коледа”

Празнична баница с късмети

Продукти:

– 1 кг брашно
– 1 чаена чаша вода
– 3-4 с.л. олио
– 2 с.л. оцет
– 125 г – 1 пакетче масло
– 300 г сирене
– 100 г извара (ако нямате, заменете с увеличени пропорции сирене и кисело мляко)
– 6 яйца
– 3 с.л. кисело мляко
– 1 ч.л. сода за хляб
– щипка сол

Приготвяне:

Замесете тесто от водата, оцета, солта, олиото и едното яйце. Месете до шупли – поне 10 минути. Оставете да отпочине тестото 20-30 минути, след което разделете на питки колкото юмрук всяка. Всяка питка намажете с масло и разпределете три по три за разточване. От три разточете тънка кора, изрежете краищата и я поставете в тавата.
За плънката смесете сиренето – натрошено, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко. Тавата се намазва с разтопено масло или олио и се поставя първата кора. Поръсва се с разтопено масло, с плънка и отново кора. За да се завърши баницата, в чинията от плънката се разбива последното яйце и със сместа се намазва баницата най-отгоре. Поставя се в затоплена фурна за около 35-45 минути и се пече до зарозовяване. След изваждане баницата се загръща с кърпа, докато изстине.

Печена патица с портокали

Продукти:

– 1 патица
– 2 портокала
– 2 чаени лъжици кафява захар
– 2 чаени лъжици балсамов оцет
– 1 супена лъжица масло
– 200 мл разтворен пилешки бульон
– 150 мл сухо бяло вино
– 1 чаена лъжичка царевично брашно
– 50 г кресон за гарниране
– 200 г бейби спанак

Поставете патицата върху скарата (решетката) в предварително загрята фурна на 140-160 градуса. Предварително сложете отдолу тава. Нека се пече около час. След това пробийте кожата й с шиш, за да изтече мазнината. Извадете птицата, направете прорез в кожата от двете й страни. В него пъхнете по една половинка от портокалите. Остатъка изстискайте и напоете месото на птицата с него. Излейте 500 мл вода в тавичката отдолу и печете за още около час при увеличена температура на 220 градуса с включен вентилатор. Настържете малко портокалова кора. В дълбок тиган кипнете чаша вода. В нея сварете портокаловите корички. Отцедете ги и ги върнете в тигана. Към тях добавете маслото, кафявата захар, балсамовия оцет, бульона и разбъркайте. Гответе, докато сосът се редуцира. Свалете от огъня. Добавете виното и брашното. Разбъркайте добре соса. Намажете добре патицата с получения сос. Обвийте я с фолио и върнете отново за 20 минути във фурната. Междувременно задушете спанака с малко масло. Сервирайте като гарнитура към патицата. Гарнирайте птицата със стръкчета кресон.

Коледен сладкиш

Продукти:

  • 4 с.л. коняк
  • – 400 г брашно
    – 100 г смлени бадеми
    – 100 г смлени орехи
    – 100 г шоколад
    – 250 г масло
    – 1 чаена чаша и половина захар
    – портокали – кората на 2 бр. и сок от 4 бр.
    – 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 5 яйца, 20 г бакпулвер, щипка сол
    – пудра захар за поръсване, смлени орехи за декориране

Приготвяне:

Първата стъпка, която трябва да направите, е да смесите всички сухи смеси в подходяща купа. Това са орехите, бадемите, брашното, бакпулверът, солта, содата бикарбонат и шоколадът, който предварително сте начупили на малки кубчета. Маслото трябва да изкарате предварително на стайна температура, за да омекне. Мекото масло се разбърква заедно със захарта на пухкав крем и се добавят едно по едно яйцата. През това време продължавате да бъркате непрекъснато с миксера. Отделно от това, в друг подходящ съд, смесете сока от четирите портокала, настърганата портокалова кора и коняка. Разбъркайте всички продукти добре и ги добавете внимателно към яйчената смес. Гребете от купата със сухите съставки по малко и добавяйте към тази смес. Разбърквайте бавно с шпатула до получаване на еднородна смес. Готовото тесто разстелете в тава с диаметър 28 см, чието дъно предварително сте застлали с хартия за печене. Разстелете я равномерно. Изпечете го в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Обикновено става за около 50 минути.