Меркел моли Путин да озапти сепаратистите в Източна Украйна

 

26-13-02Германският канцлер Ангела Меркел призова руския лидер Владимир Путин да използва влиянието си над сепаратистите в Източна Украйна, за да бъде спряно насилието в страната.

Информацията съобщава световната осведомителна агенция Ройтерс, която се позовава на съобщение на говорителя на канцлера на Германия.

По време на телефонен разговор двамата лидери са изразили надежда борбата в Източна Украйна да приключи скоро.

За да се сложи край, германският канцлер призова руския президент даизползва влиянието си върху сепаратистите, се пояснява в съобщението.

“Германският канцлер и руският президент се съгласиха, че трябва да се положат нови усилия, за да се спазва спирането на огъня и поискаха от външните министри и съветниците си да поддържат близки контакти”, се казва още в съобщението.

В съобщение на Кремъл се отбелязва, че двамата са обсъдили обстановката в Югоизточна Украйна, където “през последните дни рязко се изостри ситуацията заради провокативни действия на украинската страна”.

Путин посочил данни на наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, а също така е цитирал изявления на официални представители в Киев, за да подчертае пред Меркел, че украинската армия е променила ситуацията на фронта.