Местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград засега остават непроменени

Една от точките, които предизвикваха интерес на днешното редовно заседание на Общинския съвет в Благоевград в зала „22 септември“, беше свързана с Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград. Справката сочи, че общината иска скок между 50 и 100 процента на цените на таксите и услугите. Местните парламентаристи я върнаха за ново разглеждане с аргумент да се разделят таксите, които могат да бъдат променени и тези, които са определени по закон.

Предложението относно продажбата на общински жилища на настанени в тях по административен ред наематели, предизвика дебати.

Съветниците гласуваха да бъдат върнати преписките за ново обсъждане в комисии на 2 наемателки на общински жилища, които искат да ги закупят, но са получили отказ. Две от точките, включени в предварителния дневен ред, касаеха решения на Общинския съвет, които са върнати за прегласуване от областния управител Бисер Михайлов – наредба за избор на директори на общински дружества, и комисия, която трябва да изпълни разпореждания на визираната наредба. Бе подкрепено предложението на общинския съветник д-р Владимир Пандев и адвокат Албина Анева, наредбата да бъде върната в съответните комисии „защото на предишното заседание на Общинския съвет сътворихме решения, които противоречат на закона. Когато трябва да се проведе избор на директор на определено общинско дружество, ние подходихме избирателно при създаване на съответните критерии – какъв да бъде неговия ценз, възрастта му, компетенциите, което е в разрез със закона. Т. е. към всеки кандидат за изпълнителен директор на общинско дружество трябва да се подхожда не индивидуално, а регламентът за всички трябва да бъде еднакъв. Това е само част от проблемите, които тази Наредба създава, а не разрешава. Тези нарушения са в разрез със законовите изисквания на една наредба, тя не може да нарушава и променя закона и затова трябва да бъде променена и да бъде върна там, където и е мястото – в съответните комисии“ – каза за Радио Благоевград д-р Пандев. Местният парламент гласува да отмени свое решение за пускане на публичен търг на 4 имота, публична общинска собственост в местността „Бодрост“. „Тази точка е изключително важна, не само за „Бодрост“, защото през последните десетилетия видяхме изключителното застрояване на зелените площи в Благоевград. Това е голям проблем, защото в прекрасния ни град имахме огромни пространства, които бяха отредени за паркове, а сега там са изградени жилищни блокове. Не може местността „Бодрост“ да се застроява хаотично. Няма да допуснем това. Там трябва да има план, ред, да бъде пазена природата, заради която нашите граждани отиват да почиват“ – категоричен бе д-р Пандев.

Съветниците гласуваха да бъде изграден паркинг до бъдещата черква „Свети Мина“, която ще бъде изградена до кооперативния пазар в Благоевград.

Източник: БНР