Местният парламент увеличи с 45% заплатите на кметовете в община Дупница

ОбС-Дупница
  • Ще бъде ли газифицирано училището в Яхиново, пита Вергил Кацов

  • Дупнишките управници отново коментираха водоснабдяването в общината

Нови заплати имат вече и управниците в Дупнишка община. С решение на местния парламент в петък бе определен размерът на основните месечни заплати на кмета на общината и кметовете на селата Бистрица, Джерман, Крайници, Самораново, Червен брег и Яхиново, който се увеличава с 45%. Градоначалникът Методи Чимев ще получава 3200 лв. при досегашните 2200 лв. Кметовете на споменатите села  – Кирил Огненски, Ангел Цветков, Мариана Димитрова, Райко Цветков, Славчо Димкин и Софка Скоклева, ще се разписват срещу 1260 лв., като досега взимаха по 860 лв. Възнагражденията на кметските наместници ще са в размер на 900 лв.

Част от кметовете на селата

Докладната записка на кмета Чимев е мотивирана основно с увеличаването на минималната работна заплата и бе приета с 25 гласа „за”, 5 „против” и 2 „въздържал се”. Предложението не бе подкрепено от представителите на БСП Станислав Павлов, Първан Дангов, Ивайло Петров, Александър Анин и Георги В. Градевски, който бе избран от АБВ, но впоследствие обяви, че се разграничава от тази формация и остава независим. „Въздържал се” бе вотът на социалистите Валентина Караганова и Бойко Христов.

Предложението бе прието без дебат. По темата се изказа единствено общинският съветник от Движение „Аз съм Дупница” Пламен Соколов. Увеличението е закъсняло, заяви ортопедът, който има собствен медицински център в Дупница и е бивш кмет на града. Соколов подчерта, че кметовете на две общини в района, които са колкото един квартал на Дупница и боравят с бюджети от по 5 млн.  лв., взимат повече от градоначалника на Дупница.

Отляво надясно: Методи Чимев, Костадин Костадинов, Йонко Гергов

„Трябва да има някаква разумна пропорция. Всичко се променя и това не може да е константна величина”, каза Пламен Соколов. Съветникът посочи, че има само една забележка. Според него в докладната записка трябва да пише не името на съответния управник, а позицията. „Правим увеличение не на заплатите на хората, а на позициите, които се заемат”, поясни общинският съветник.

Другата докладна записка, която предизвика дискусия, бе относно приемане на Програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) и биогорива за периода 2020-2022 г. Въпроси имаше Валентина Караганова от БСП. Един от тях бе приоритет ли е за общината изпълнението на тази програма и как ще се изпълнява и отчита тя от Общинския съвет. Стана ясно, че програмата е изготвена от експертите Георги Влайков и Денислав Демирев, които бяха в залата. От микрофона отговори Влайков, който посочи, че програмата е абсолютен приоритет, основен документ, задължителен за общината. Подчертано бе също, че негласуването на предложението означава персонална отговорност и глоба за кмета от 2 до 10 000 лв. Заложеното в програмата е част от националния план за действие, каза още Георги Влайков, като призна, че в момента не е подготвен за отговора на останалата част от въпроса на Караганова.

Георги Влайков

Ивайло Петров от БСП попита какъв е статутът на вецовете „Яхиново” и „Дяково” като източници за възобновяема енергия. Кметът Методи Чимев отговори, че са частна собственост. Както и че конкретна информация може да се получи след писмено запитване, което да се препрати на „Напоителни системи” или Басейнова дирекция, издаващи разрешителни за разкриване на вецове. „Входирайте питане и ще им препратим или ще ги поканим да дойдат тук, за да отговорят”, обясни градоначалникът.

Възнамерява ли община Дупница да газифицира училището в село Яхиново и с колко ще се намали разходът, ако се въведе газ, попита Вергил Кацов от „Народен съюз”. Стана ясно, че въпросът е поставен пред фирмата, която газифицира, както и за жк „Бистрица”, но в момента се набират абонати. Разбра се, че именно набирането на абонати ще е определящо за последващи действия, но принципно общината има договорка с фирмата присъединяването на общинските звена към мрежата да е безплатно.

Емил Гущеров обърна вниманието към сградата на общината. Съветникът от ГЕРБ изрази становище, че трябва да се помисли за санирането на постройката, която е лицето на града, като се кандидатства за европейски средства с проект.

Тази програма има ли цена? Защото изчитайки, срещнах множествено число за общински съвети. Струва ми се, че е „копи-пейст”, включи се Пламен Соколов. Освен това той даде съвет при въвеждането на възобновяеми източници като соларни панели общината да е „първа, а не на опашката” и даде примери с обществени сгради и частни жилища в съседна Гърция. Соколов посочи също, че тези възможности не са използвани в България. Отговор на неговия въпрос даде гл. инженер на общината Иван Бельов и той е, че програмата струва на общината 2500 лв. без ДДС. Докладната бе приета с 29 гласа „за” и 3 „въздържал се”.

 На февруарската си сесия дупнишките управници отново коментираха водоснабдяването в общината. Питания имаше Йонко Гергов. Зам.-председателят на местния парламент уточни, че е внесъл и писмено питане, присъствал е и на проведените срещи по темата, но държи да получи отговор, за да има яснота за населението.  Какво е състоянието на водоснабдяването в общината, използва ли се питейна вода за публични нужди, съществуват ли възможности за възстановяване на водоснабдяването на автокъщите в района на село Пиперево, бяха част от въпросите на Гергов.

Отговори даде кметът. Притеснение във връзка с липса или недостиг на вода няма. Преди 20 г. е изградена връзка от резервоар „Таушаница” до резервоара на Дренски рид, която сега е неефективна, не позволява подаване на повече от 5 л/секунда вода. Затова е входиран проект за изграждане на нова връзка. Заради недостатъчното количество, подавано от яз. „Дяково” към ТЕЦ „Бобов дол”, имаше проблеми с водоснабдяването на селата Палатово и Баланово. Решено бе да се изгради алтернативна връзка. Текат разговори с МОСВ за разработване на проект. Над Пиперево има съоръжение, което не функционира от години, но е възможно възстановяването. Много смело мога да кажа, че към днешна дата няма проблеми с водоснабдяването, каза Чимев.