Местят децата от филиал на ЦДГ „Зора” в сграда до Градската градина в Дупница

Филиалът на ЦДГ „Зора” на улица „Христо Ботев” ще бъде закрит.

Една от сградите на ЦДГ „Зора” в Дупница ще бъде затворена през есента. Филиалът, намиращ се на улица „Христо Ботев”, ще бъде закрит. Децата ще бъдат преместени в общинска сграда на улица „Еделвайс” в близост до Градската градина. В нея допреди няколко години се помещаваше филиал на ЦДГ „Детелина”. Мярката се налага поради спад в броя на децата и това, че досегашната сграда е частна собственост.
Както е известно, през 2016 година община Дупница направи цялостна оптимизация на мрежата от детски градини. Така по-малките от тях се превърнаха във филиали на по-големите.
„За тази сграда се плаща наем, но това е най-малката причина за преместването. Решихме, че е по-добре от есента децата да бъдат в готова и хубава общинска сграда в тих и приветлив район като Градската градина.

От есента децата ще бъдат в сградата на улица „Еделвайс”.

Също така не мисля, че е нужно общината да плаща наем за частна собственост, която и без това не е толкова пригодна за детска градина. Правим тези постъпки сега, когато се подават заявленията за следващата учебна година. Така през есента ще започнем работа нормално и ще сме изчислили какво финансиране ни е необходимо”, коментира пред „Вяра” директорът на ЦДГ „Зора” Анита Кирова.
По думите й спадът в броя на децата е естествен процес.
„През последните няколко години броят на децата беше около 57-60, а през следващата ще бъде 37-40. Но децата намаляват навсякъде и това е естествен процес. Също така през есента в Дупница врати отваря и новата детска градина в най-големия жилищен комплекс „Бистрица” и там ще бъдат записани доста деца”, допълни Анита Кирова.
Тя завърши, че няма да има съкращаване на персонала при тази оптимизация. Няма да има нужда от това, защото от момента на обединение на детските градини има пенсионирани служители, но на тяхно място не са били назначавани нови.