Методи Захаринов към ОбС-Дупница: Категорично несъгласни сме с плана

Методи Захаринов

Ако се наложи, ще се обърнем и към Европейския съд за правата на човека, заявяват от Инициативния комитет на Яхиново

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Ако проектът за Общ устройствен план (ОУП) на община Дупница не бъде променен, Инициативният комитет на Яхиново ще отнесе проблема до всички държавни органи, а при необходимост и до Европейския съд за правата на човека. Това бе посочено в обръщение до Общинския съвет (ОбС) на заседание в петък, което прочете  представителят на Инициативния комитет Методи Захаринов.

Както писахме, хората от селото настояват подготвяният ОУП да се промени в частта, в която се предвижда промяната на статута на земеделските земи в местностите Долните ливади, Камико, Среден път и Полето в предимно производствена зона. Искането е мотивирано с разпоредби на Конституцията на страната, според които за да промени предназначението на земите, общината трябва да докаже тази необходимост.

„Съгласно чл. 21, ал.1 на Конституцията земите са основно национално богатство, което се ползва от особена закрила на държавата и обществото. Обработваемата земя се ползва само за земеделски цели. Промяна на нейното предназначение се допуска само по изключение, при доказана нужда и при условия и ред, определени със закон”, посочено е в документа. Изнесена е и информация, че през годините в района са застроени 844 дка поливна земя. Това е станало с изграждането на промишлени предприятия като „Балканфарма”, „Стройрайон”, Асфалтна база, Пресевна и работилница на автомагистрали „Хемус”, „Дупница табак”, Керамичен цех, „Метал снаб”, Дървопреработвателно предприятие „Вели лаг”, Цех за производство на сухи строителни смеси,  няколко сравнително нови цехчета, автоработилници, пункт за вторични суровини. Тази обработваема земя е унищожена и безвъзвратно загубена, но независимо от това в проекта се предвижда още 160 дка да получат друго предназначение, припомня се в обръщението.

„Как е спазена Конституцията на Република България, която задължава отговорната институция – община Дупница, да докаже тази необходимост, горепосочената обработваема и поливна земя да се предвиди за предимно производствена зона, при положение, че към днешна дата  не само че няма такава необходимост, а напротив, в землището на с. Яхиново има над 200 дка, които са за промишлено производство и са пустеещи”, допълва се в прочетения документ.

„Тук съм, за да изразя категоричното несъгласие с плана. Това е и позицията на хората в Яхиново”, заяви Методи Захаринов. Той отбеляза, че инвеститорите Ирина и Николай Божкови, които искаха да изградят цех за топене на пластмаса в свой имот (нива) в Яхиново са излъгали. „Те казаха, че са купили имота за 80 000 лв. Това не е вярно, купили са го за половината на тая цена – за 40 000 лв.”, каза Захаринов.

Припомняме, че именно намерението на Божкови да изградят предприятие за преработка на пластмаса отвори  кутията на Пандора по отношение на тези земи. Яхиновци са категорични, че не могат да вярват на тези инвеститори. Нещо повече. На сесията съветникът Емил Гущеров, който отстоява позициите на яхиновци, подчерта, че и самите Божкови не знаят и не могат да кажат какво точно искат да правят и когато ги попитат, не могат да дадат отговор.

Както писахме,  събраните в Яхиново подписка от 35 страници и 27 декларации от собственици на  имоти срещу посочения текст в ОУП ще бъдат пратени на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите в Народното събрание и на омбудсмана.